Afval voor de Milieustraat
Waar vind ik een milieustraat?
Wat breng ik naar de milieustraat?
Hoe kunnen wij je helpen jouw afval sneller te scheiden?
Let op! Vanaf 29 juni 2020 moet je je aanmelden voor een bezoek aan de milieustraat in de gemeenten Leeuwarden (Leeuwarden, Grou en Stiens) en Ooststellingwerf (Oosterwolde). Dit kan ook via de Afvalapp.
Milieustraten 'Coronaproof'
De afgelopen periode is op de verschillende locaties van de milieustraten hard gewerkt aan veilige werkplekken voor onze medewerkers. Om deze ‘coronaproof’ te maken is de 1,5 meter-afstand tussen de bezoekers en de acceptant, de medewerker van de milieustraat, georganiseerd. Alle milieustraten zijn voorzien van de vereiste veiligheidsmaatregelen.
Tijdens de coronacrisis hanteren wij de onderstaande spelregels. We willen je er nadrukkelijk op wijzen dat de sluitingstijd strikt gehanteerd wordt. Dat houdt helaas in dat het hek dicht gaat ook als er nog wachtenden in de rij staan.
Sluitingstijden: het hek gaat dicht en wat gebeurt er dan? Gaan onze medewerkers direct naar huis? Nee! Voor ons begint dan de volgende stap. Om al het afval en de ingeleverde goederen zo snel mogelijk te verwerken, werken we door. De containers worden klaargemaakt voor transport voor verdere verwerking en de milieustraat wordt gereedgemaakt voor de volgende ronde. Zo zorgen wij voor een snelle kringloop van jouw goederen en afval. Samen voor een schone en duurzame wereld!
Minder afval, meer hergebruik
Niet al je afval past of mag in de grijze container (Sortibak) of gft-container (Biobak). Dit afval kun je naar de milieustraat in je gemeente brengen. Hier zamelen wij afval gescheiden in. Op deze manier maken we afval geschikt voor hergebruik.
Friese Omrin milieustraten 'grenzeloos'
Afval bestaat niet meer. Het is grondstof voor nieuwe producten of duurzame energie. Milieustraten zijn de verzamelplaatsen van deze nieuwe grondstoffen en daarmee een belangrijke schakel in de duurzame kringloop van grondstof en goederen. Om deze verzamelplaatsen nog toegankelijker te maken, zijn sinds 1 januari 2018 een aantal milieustraten grenzeloos geworden.
Inwoners van de gemeenten Harlingen, Heerenveen, Leeuwarden, Ooststellingwerf, Opsterland en Waadhoeke kunnen terecht bij elkaars milieustraten. Je kunt dus kiezen van welke milieustraat je gebruikmaakt: de milieustraat in Franeker, Gorredijk, Grou, Heerenveen, Leeuwarden, Oosterwolde of Stiens. Let op: je betaalt altijd de tarieven die gelden in jouw eigen gemeente.
Waar vind ik een milieustraat?
Omrin beheert tien milieustraten in Friesland. Kijk hier voor meer informatie over tarieven, locaties en openingstijden. Je kunt alleen naar de milieustraat van je eigen gemeente, of waar jouw gemeente een samenwerkingsverband mee heeft. Woon je in een gemeente waar de milieustraat niet door Omrin wordt beheerd? Kijk dan op de website van je gemeente voor meer informatie.
Welk afval?
Met de volgende soorten afval kun je terecht bij een milieustraat: asbest (en asbestgelijkend materiaal, EPS (piepschuim-verpakkingen), bouw- en sloopafval, dakleer, gipsplaat/-blokken, glas, grof huishoudelijk afval, grof snoeiafval, grond, hout, klein chemisch afval (KCA), AEEA (Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur), metaal, papier, puin, textiel en tapijten. Kijk voor meer informatie in de afvalwijzer.
Huishoudelijk afval en groente-, fruit- en tuinafval kunnen niet bij de milieustraat worden gebracht. Dit dien je via de restafvalcontainer (Sortibak) en gft-container (Biobak) aan te bieden en wordt bij je thuis opgehaald.
Hoeveel kost dat?
De meeste afvalsoorten kun je gratis wegbrengen. Voor een aantal soorten moet je betalen. Welke soorten dit zijn en voor welk bedrag, hangt af van de gemeente waarin je woont. Bekijk hiervoor de scheidingswijzer van je gemeente. Voor jouw en onze veiligheid willen we zo min mogelijk contant geld in omloop. Daarom verzoeken we je zoveel mogelijk te pinnen.
Aanhanger lenen?
Bij een groot deel van onze milieustraten kun je gratis een aanhanger lenen voor het vervoer van afval. Om de aanhanger te gebruiken moet je wel telefonisch bij ons reserveren. Daarna kun je de aanhanger tegen betaling van een borg van € 100,- een dagdeel lenen. Bij de milieustraten in Damwâld, Oosterwolde en Terschelling kun je (nog) geen aanhanger lenen. Klik voor de voorwaarden op je milieustraat in het overzicht milieustraten.
Meer weten over de milieustraat?
Gips storten, asbest inleveren, of weten hoe de milieustraat werkt? Kijk bij de veelgestelde vragen over milieustraten.