Ecopark De Wierde

De verwerking van huishoudelijk restafval begint op ons Ecopark De Wierde in Heerenveen. Hier is onze bedrijvengroep Recycling letterlijk dag en nacht bezig met de recycling van huishoudelijk restafval.

Gasbol Met Vergistingstorens
SBI Opvoer Naar 1E Trommelzeef

De scheidings- en bewerkingsinstallatie (SBI)

Meer dan 190.000 ton restafval – ruim 6000 volle vrachtwagens - begint z’n reis in onze scheidings- en bewerkingsinstallatie (SBI). Hier sorteren machines afval op soort. Blazers, zeven, trommels, infrarood-installaties: de SBI is een verzameling van allerlei machines. Ook zijn er honderden meters aan lopende band nodig om al dat afval te verplaatsen. Een indrukwekkend proces dat nooit ‘af’ is. Zo maken wij de SBI elk jaar weer een beetje beter, slimmer en efficiënter.

Elke week verwerkt de SBI gemiddeld 120 volle vrachtwagens aan restafval

De vergistingsinstallatie

Wist je dat Omrin één van de grootste groengas-producenten van Noord-Nederland is? Dit gas maken we van organisch afval. Dit afval, waaronder groente-, fruit- en tuinafval gaat in één van onze drie vergistingstorens. Het biogas dat we hier winnen, gaat naar onze gasopwerkingsinstallatie (de grootste van de Benelux). In 2021 produceerden we 7,8 miljoen m3 groengas. Een deel daarvan gebruiken we als brandstof voor ons eigen wagenpark. En van het andere deel voorzien wij ruim vijfduizend huishoudens van gas.

We produceren genoeg groengas voor ons eigen wagenpark én om ruim 5000 huishoudens van gas te voorzien.

Groengas Tanken
Dano Trommel Zijaanzicht

DANO-trommel

Over innovaties gesproken: In 2021 namen wij de DANO-trommel in gebruik. Deze enorme trommel – waarin de inhoud van twee volle vrachtwagens kan - maalt luiers en ander organisch afval fijn. Dit gaat vervolgens naar onze vergister. Dankzij deze trommel kunnen wij 6 miljoen m3 extra gas produceren en gaat er minder restafval naar de REC. Deze installatie is uniek in Europa.

(dit project wordt mede uitgevoerd met steun van Topsector Energiesubsidies van het Ministerie van Economische Zaken)

In onze DANO-trommel passen twee volle vrachtwagens aan luiers

Kunststof Sorteer Installatie (KSI)

Van folie tot flesje: het afval dat wij binnenkrijgen bestaat grotendeels uit kunststof. Het is ons doel om zoveel mogelijk plastics voor hergebruik geschikt te maken. Dit doen we in onze KunststofSorteerInstallatie. Een enorme fabriek waarin we elk jaar 70.000 ton kunststof een tweede leven geven – elke week ruim 45 vrachtwagens vol. Een hele prestatie. Dit plastic moet namelijk aan hoge eisen voldoen voordat verwerkers er grondstof voor nieuwe producten van kunnen maken.


We geven jaarlijks 70.000 ton kunststof een tweede leven. Dat is elke week 45 vrachtwagens vol

Vrachtwagen Laden KSI

Wil je weten welke reis jouw afval aflegt op Ecopark De Wierde? Bekijk de reis van jouw afval.

De afvalreis begint bij jou