Groene stroom
Licht uit afval? Het kan. Sterker nog: het gebeurt al in Friesland. De Brandaris op Terschelling bijvoorbeeld. En de rest van de Friese straatverlichting brandt ook dankzij de groene stroom die in Harlingen door Omrin wordt opgewekt uit het restafval. Omrin verduurzaamt daarmee de energie in Friesland voor een belangrijk deel.
Friese instellingen, waaronder de Provincie Fryslân, 23 gemeenten, BV Sport, het Fries Museum/ Keramiekmuseum Princessehof, Omrop Fryslân, Tresoar, de Veiligheidsregio Fryslân en de FUMO regelen samen de inkoop van hun energie via de Coöperatie Openbare Verlichting & Energie Fryslân. Fryslân is zo één van de eerste provincies in Nederland die voor lokale duurzame energie kiest, en daarmee koploper in de circulaire economie. Het licht gaat aan! Dankzij groene stroom uit afval!
Samen halen we alles eruit!
John Vernooij, algemeen directeur van Omrin: "Wij zijn er trots op dat wij met onze groene stroom en de officiële GvO's kunnen bijdragen aan het verduurzamen van energie in Friesland. Duurzame energie uit eigen afval, zodat we samen zorgen voor het sluiten van kringlopen. De partijen kiezen bewust voor lokale energie. In de nabije toekomst komen er hopelijk alleen maar meer lokale partijen bij die duurzame energie produceren. Samen zijn we in staat een circulaire economie te bouwen wat ieder van ons afzonderlijk niet zou lukken."
Deze regionale groene stroom wordt voor een groot deel geproduceerd door Omrin uit biomassa van Fries huishoudelijk restafval dat na scheiding niet meer tot grondstof kan worden gerecycled. En wordt gebruikt voor onder meer bruggen, rioolgemalen, gemeentehuizen, bibliotheken, sportcomplexen en straatverlichting.