Wecycleweek: ‘Vergeet mij niet in te leveren’

Jan Bos Coordinator Regionaal Sorteer Centrum

Het is de Nationale Wecycleweek

Iedereen heeft thuis wel een plek waar oude opladers, telefoons of elektrische tandenborstels liggen, zoals in kasten, laatjes, op zolder of in de schuur. Zonde! Want wij geven ze een tweede leven! Aan het woord: Jan Bos, coördinator van ons Regionaal Sorteer Centrum over de recycling van grote en (piep)kleine apparaten die we nog wel eens vergeten in te leveren:

"Alles - maar dan ook alles - met een batterij of stekker lever je apart in. Zo krijgt het een tweede leven én voorkom je brand!"

Jan Bos - manager Regionaal Sorteer Centrum Omrin

Voorkom brand

“Alles – maar dan ook alles - met een batterij of stekker lever je apart in. Zo krijgt het niet alleen een tweede leven, maar voorkom je brand! Batterijen en accu’s zijn namelijk enorm brandgevaarlijk. Bij een simpele tik zwelt de batterij op en wordt deze heel warm. Dé reden om je apparaten onbeschadigd in te leveren. Op onze Milieustraten vind je daarom handige bakken en -rekken om je tv’s, laptops en kleine apparaten in te leveren.”

 

“Lever je een oude frituurpan in? Haal eerst het oude frituurvet eruit. Doordat het frituurvet gaat lekken, zijn alle apparaten niet meer te recyclen en wordt het verbrand. Heel zonde, want zó gaan waardevolle grondstoffen verloren!”

Ons Regionaal Sorteer Centrum In Heerenveen
Alles Met Een Batterij Of Stekker Lever Je In

“Hoewel we natuurlijk graag zien dat iedereen het hele jaar door alles met een batterij of stekker apart inlevert, is de Nationale Wecycleweek een mooie manier om extra aandacht te vragen om elektrische apparaten in te leveren. Dus, trek een la open, loop je kasten nog eens langs om te zien of je nog oude laders, laptops of kapot speelgoed hebt. En lever ze bij ons in! Want Wecyclen doen we samen.”, aldus Jan Bos, coördinator Regionaal Sorteer Centrum bij Omrin. 

RSC Heerenveen grootste van Nederland

In heel Nederland leveren we jaarlijks 50 miljoen kilo aan elektrische apparaten in. Een deel leveren we in bij elektronicawinkels en een deel bij Milieustraten of kringloopwinkels. Door kleine en grote apparaten apart in te leveren op onze Milieustraten kunnen wij deze duurzaam recyclen. In ons Regionaal Sorteer Centrum (RSC) in Heerenveen -het grootste sorteercentrum van Nederland-, sorteren we maar liefst 24 soorten voor hergebruik. Zo krijgen deze grondstoffen een nieuw leven. Hiermee sluiten we succesvol circulaire (afval)ketens voor het welzijn van volgende generaties.

De Nationale Wecycleweek

Omrin (Fries voor ‘kringloop’) zet vol in op een circulaire economie; samen voor minder afval en méér hergebruik. Dag in dag uit werken we daar samen met onze partners aan, zo ook met Stichting Open (Wecycle) die in Nederland verantwoordelijk is voor de verwerking van elektrische apparaten. Dé reden om mee te doen aan de Nationale Wecyclweek en extra aandacht te blijven vragen voor het apart inleveren van ‘alles met een batterij of stekker’. Dit noemen we de kracht van circulair samenwerken!”