Papierinzameling binnenstad Leeuwarden aangepast

Dannylentingomrin Min

Netter en veiliger...

De inzameling van oud papier in de Leeuwarder binnenstad gaat veranderen. Vanaf 1 juli haalt Omrin het oud papier en karton in de binnenstad en de Schrans niet meer op maandag op, maar wordt gebruik gemaakt van ondergrondse containers. En dat is niet zonder reden. “We willen geen bende met oud papier meer in de binnenstad! Oud papier aan de straat in het centrum zorgt voor teveel overlast. Terwijl we juist heel veel plezier kunnen beleven aan hergebruik van oud papier!”

 

Aan het woord is Danny, altijd vrolijk en hij noemt zichzelf met een glimlach inmiddels ‘chef papier’. Namens afvalbedrijf Omrin coördineert hij de inzameling van oud-papier in Leeuwarden. Jarenlang zat Danny zelf op de vuilniswagen, die op maandagavond het oud papier ophaalde. “Ik ken iedere straat en steeg van de binnenstad. Zo weet ik wat je vaak kunt aantreffen. Om maandagavond het oud papier in te zamelen werd steeds vervelender. Het was regelmatig een bende, omdat veel oud papier al zondagavond buiten werd gezet.” 

“We willen geen bende met oud papier meer in de binnenstad!”

 

 

Beter hergebruik...

De inzameling zorgde voor groeiende overlast. Danny: “Wij merkten toenemende ergernis onder de bewoners en bedrijven van de binnenstad. Het oud papier waaide los en alle kanten op. En weet je? Als papier in een regenbui staat, is het veel moeilijker te recyclen. Eenmaal nat, kun je er veel minder mee. In een één op één gesprek toont iedereen wel begrip, maar toch lukt het onvoldoende in de binnenstad.” Onbegrijpelijk vindt Danny: “Ik kan het mijn kinderen ook niet uitleggen waarom mensen er soms zo’n rotzooi van maken. Mensen doen het zelf. Waarom?”

 

Ondergrondse containers

Om de binnenstad toch leefbaar te houden, schoner en veiliger, stopt de oude manier van ophalen. Danny: “We hebben met de gemeente gekeken naar de beste oplossing. Daarom hebben we de afgelopen tijd meerdere nieuwe ondergrondse containers voor oud papier geplaatst. Alle bewoners en bedrijven hebben een brief ontvangen met duidelijke uitleg. En we hebben een afvalcoach die spreekuur houdt. Particulieren moeten nu gebruik maken van de ondergrondse containers.” Voor bedrijven gelden andere regels. “Papier van bedrijven is officieel bedrijfsafval, dus dat moet apart worden aangeboden”, legt Danny uit. “Heb je grotere hoeveelheden oud papier en dozen dan kunnen die ook gratis naar de milieustraat worden gebracht. Zo houden we de stad schoon, netjes en veilig.” Danny heeft nog een tip voor Cambuur supporters: “Wil je Cambuur actief steunen, dan kun je iedere zaterdag met je oud papier terecht bij het huidige stadion, ingang Coopmansstraat. Zo helpen we ook ons cluppie!”

Social Card