"Wij merken direct dat mensen hebben gehamsterd"
Geplaatst op: 24-04-2020Rein van der Zwaag is plantmanager van Omrin’s Scheidings- en Bewerking Installatie (SBI) op Ecopark De Wierde in Heerenveen. Hier komt het huishoudelijk afval van ruim 1,2 miljoen mensen binnen voor sortering naar nieuwe grondstofstromen. Sinds de coronacrisis is de hoeveelheid huishoudelijk afval fors toegenomen. Lange rijen vrachtauto’s rijden af en aan. Rein's verhaal.
“Meer afval en een andere samenstelling van het afval zorgen voor nieuwe uitdagingen. Dat is wat we nu dagelijks merken, “aldus Rein. “Lange rijen vrachtauto’s rijden af en aan. We draaien daarom op volle toeren en regelmatig overuren. Maar we hebben hier allemaal zoiets van: laat maar komen!”
Het is op Ecopark De Wierde in Heerenveen momenteel letterlijk en figuurlijk ‘volle bak’. Rein: “Er komt hier nu wekelijks ruim 25% meer huishoudelijk afval uit het land. Dat vergt veel extra handelingen van onze mensen en machines. We draaien allemaal op volle toeren! Maar we doen het graag. Op deze manier leveren wij onze positieve bijdrage aan een bijzondere tijd. Als cruciale sector draaien we hier dag en nacht voor veilige verwerking van ons afval. Wekelijks staan we een maar paar uur stil voor onderhoud. Het is topsport, maar we zijn in topconditie!”
Hamsteren
De samenstelling van het afval is sinds de uitbraak van het coronavirus behoorlijk veranderd, zo merken Rein en zijn collega’s. Met een glimlach: “Er is inderdaad fors gehamsterd de laatste tijd. Mensen gaan minder uit eten en kopen nu meer lang houdbare spullen uit de supermarkt. Dus heel veel voedsel uit blik en andere verpakkingen. Onze machines sorteren momenteel enorm veel extra blik!” Die andere samenstelling zorgt voor een andere instelling van de machines, aldus Rein. “Het is voor ons een enorme uitdaging om optimaal te blijven sorteren voor nieuwe grondstoffen. De lopende band staat op de hoogste stand.”
Organisch afval
Naast veel blik is er nog een opvallend verschil met de gebruikelijke situatie. “We merken de laatste tijd ook extra organisch afval in het huishoudelijk afval. Waarschijnlijk omdat veel mensen thuis zijn, meer koken en minder uit eten gaan. We hebben er zo meer keukenafval tussen zitten, zodat de gasproductie ook omhoog kan. We produceren hier in Heerenveen groen gas uit afval. Door de coronacrisis dus momenteel meer duurzame energie.”
Teamspirit
Om de hoeveelheid afval goed te sorteren en scheiden draaien de machines in Heerenveen dus in de hoogste versnelling en liggen er op het terrein rond de fabrieken extra logistieke uitdagingen. De teamspirit is groot om alles op te lossen. Rein: “Het draait hier dag en nacht door om alles keurig te verwerken. Iedereen heeft ook zoiets van: laat maar komen, wij gaan het fixen! Op het terrein leiden we de aanvoer en afvoer in goede banen. Terreinbeheer is extra scherp; veel schoonmaak, voldoende opslag en snelle afhandeling van de stromen. We zijn er trots op dat we zo onze bijdrage kunnen leveren. We halen samen alles uit de kast!”