Update: REC in geplande revisie
Leestijd: Geplaatst op: 22-02-2019De Reststoffen Energie Centrale (REC) in Harlingen is vanaf vrijdag 22 februari jl voor ongeveer zeven weken in geplande revisie.
(update 22-2-2019)
De speciale pijpen die in Duitsland zijn gemaakt met een inconel legering liggen al klaar voor transport naar Harlingen.
Wat gaan we doen?
Naast de gebruikelijke jaarlijkse onderhoudszaken (de APK onder de afvalovens) zal er ditmaal extra worden gewerkt aan de vervanging van een groot aantal pijpen in de ketel van de afvaloven. Met deze investering is enkele miljoenen euro’s gemoeid.
Omrin verwacht dat hiermee de komende jaren op een moderne, schone en veilige manier, zonder aanzienlijke storingen, afval verbrand kan blijven worden in Harlingen. Het restafval dat niet meer recyclebaar is (van ongeveer 1,1 miljoen mensen uit ca. 35 gemeenten in Friesland, Groningen, noord-Veluwe en drie gemeenten in de Rijnmond) en ruim 8500 noordelijke bedrijven en instellingen wordt in de REC 24/7 verwerkt.
Noordelijk integraal afvalbeleid
De REC in Harlingen is en blijft zo een belangrijke schakel in het noordelijk integraal afvalbeleid: van afvalpreventie en inzameling tot verwerking, hergebruik, recycling van afval en productie van duurzame energie uit restafval. In Harlingen produceert Omrin (groene) stroom voor 50.000 huishoudens en met de levering van stoom aan de zoutfabriek Frisia wordt jaarlijks zo’n 75 miljoen kuub aardgas, dus fossiele brandstof, bespaard.
Minder storingen
De laatste tijd had de REC last van zogenaamde 'klappijpen', zodat de installatie een aantal keer in storing kon raken en het verbrandingsproces gestopt moest worden. Deze 'klappijpen' ontstonden doordat er sneller corrosievorming in de pijpen plaatsvond dan verwacht, door bijvoorbeeld de concentraties zoutzuur die door de pijpen gaat. Met een speciale legering wordt dit probleem nu opgelost, en verwachten we de kans op storingen aanzienlijk te verkleinen. Deze zogenaamde inconel-legering wordt speciaal in Duitsland op de nieuwe pijpen aangebracht door moderne lasrobots. Ongeveer 340 vierkante meter keteloppervlak in de eerste trek van de afvaloven zal zo worden vervangen.
Naast de 40 vakcollega's in Harlingen werken de komende weken tussen de 100 en 150 extra mensen hard samen voor de geplande revisie aan de REC.
Omrop Fryslân heeft een korte reportage gemaakt over de geplande revisie, klik hier.
Samen voor een schone en mooie wereld
Omrin is zich sterk bewust van zijn plek in de samenleving, we streven samen naar een schone en mooie wereld. Daarom maken we echt werk van duurzaam ondernemen, circulaire economie en ‘inclusieve samenleving’. Omrin zet zich daarbij actief in voor het milieu door het duurzaam inzamelen en verwerken van ons afval, het stimuleren en creëren van duurzame toepassing van producten uit afval en door voortdurend onze prestaties op milieugebied te verbeteren.
Afvalverbrandingsinstallaties in Nederland moeten aan strenge luchteisen voldoen, zo ook de REC in Harlingen. De REC voldoet aan zeer strenge voorwaarden en maakt gebruik van de nieuwste technieken. Veiligheid voor mens en omgeving staat voorop bij de REC. In de centrale zijn allerlei voorzieningen aangebracht die zorgen voor maximale veiligheid. De emissies van de stoffen die in de rookgassen van de REC ontstaan, worden continu gemeten. De daggemiddelde waarden van de metingen worden op de website gepubliceerd. Ook staan alle onderzoeken en documenten op de website. De gemeente Harlingen heeft bovendien een speciaal REC-loket met alle informatie over de REC. Zodat het precies duidelijk is wat er waarom en wanneer gebeurt met ons gezamenlijk restafval. Omrin heeft de verantwoordelijkheid om dit op de juiste manier te doen.
Meer weten over de REC, de veiligheid en duurzaamheid? Kijk op ons speciale webdeel.