“Nu een duimpje in plaats van een schouderklopje!”
Geplaatst op: 27-04-2020Erik Siemonsma is ploegleider van Omrin’s Scheidings- en Bewerking Installatie (SBI) op Ecopark De Wierde in Heerenveen. Hier komt het huishoudelijk afval van ruim 1,2 miljoen mensen binnen voor sortering naar nieuwe grondstofstromen. Veiligheid en hygiëne staan sowieso voorop, maar sinds de coronacrisis zijn er extra maatregelen om de fabriek dag en nacht door te laten draaien. “De ploegen treffen elkaar niet meer, dat was echt wennen.”
Om de continuïteit van de afvalverwerking, zeker in de toegenomen hoeveelheden, te garanderen zijn verschillende werktijden ingevoerd. Erik, die net uit zijn nachtdienst komt, vertelt: “Door de aangepaste werktijden treffen de ploegen elkaar fysiek niet meer bij de aflossing. Zo voorkomen we mogelijke verspreiding van het virus. Het was wennen, maar de overdracht gebeurt nu op een andere manier. Op afstand en digitaal.” Erik vervolgt: “De portofoons en telefoons worden ook gedesinfecteerd bij de overdracht. En alle verblijfsruimtes zijn direct aangepast, zodat we overal minimaal 1,5 meter afstand hebben. Er is aandacht voor elkaar, omdat iedereen wel door heeft dat het een serieus probleem is dat nog lang kan duren.”
Vitale bedrijfstak
“De inzameling en verwerking van afval is een vitale bedrijfstak. Juist nu, tijdens deze coronacrisis mag de afvalverwerking hier in Heerenveen daarom nooit uitvallen. Vandaar die extra maatregelen. Het ziekteverzuim is ondanks de drukke tijd niet toegenomen. We hebben het superdruk, want er komt deze dagen veel meer huishoudelijk afval binnen. Maar dat maakt het voor ons uitdagend werk. Iedere dag werken we die bulten huishoudelijk afval weer weg voor recycling en groene energie. Het geeft voldoening om een positief steentje te kunnen bijdragen aan de wereld.”
Schouderklopje
Erik vervolgt: “We proberen zo snel en zo goed mogelijk te blijven werken om die enorme toename van afval weg te werken.” Er wordt in ploegendiensten gewerkt, dag en nacht. Zijn team bestaat uit sorteerders, kraanmachinisten, technisch medewerkers en chauffeurs. “De ploegen treffen elkaar dus minder, maar we houden onderling goed contact. We draaien op volle toeren, en dan is overdracht en continuïteit cruciaal. Mens en machine moeten het samen doen!” Met een lach besluit hij: “Normaal geef ik regelmatig een schouderklopje, nu is dat een duimpje!”