"Hoe dichter bij de kust, hoe viezer het water was"
Leestijd: Geplaatst op: 11-09-2018Nanook Harten (15) deed mee aan twee races van The Tall Ship Races 2018. Ze voer van Sunderland naar Esbjerg en van Stavanger naar Harlingen. Als Omrin-trainee doet ze hier haar verslag. Afgelopen weken deden alle TSRH2018-trainees hun verslag. Nanook sluit hiermee de reeks af.
Schoon op zee
"Ik ben dit jaar door Omrin op reis gestuurd met de opdracht om te kijken hoe er werd omgegaan met afval tijdens het gehele evenement. Wat mij het meeste is opgevallen is hoe schoon Stavanger eigenlijk is met het minimale aantal vuilnisbakken die ik heb gezien op straat. In Nederland zie je altijd wel wat afval op de grond liggen en zeker tijdens grote evenementen maar in Stavanger zag je nauwelijks wat liggen. Tijdens de zeilreis heb ik daarnaast nauwelijks rotzooi zien drijven in zee. Ik heb misschien een of twee keer iets in het water zien drijven maar dat was het dan ook wel. Zelf hebben we soms rotzooi overboord gegooid maar dat waren allemaal natuurlijk afbreekbare dingen. Ik moest bijvoorbeeld de eierschalen en de uienschillen overboord gooien. Dit was om zo min mogelijk afval aan boord te houden. Aan boord hadden we twee afvalbakken, een in de keuken en een op het dek. In deze twee containers werd al het afval bij elkaar gegooid. Er werd dus niet aan afvalscheiding gedaan, maar daar was ook eigenlijk geen plaats voor. De enige vorm van afvalscheiding die er dus was waren de restjes eten en schillen die overboord werden gegooid. Er over praten met de crew was niet mogelijk vanwege het minimalistische Engels wat ze spraken, maar wat ik wel heb gezien is dat ze ook niet altijd scheiden als ze aan wal zijn. Boten zouden dus eigenlijk hier veel bewuster in moeten zijn. Als je dus echt niet anders kan dan is het geoorloofd om niet te scheiden, maar als je bijvoorbeeld aan wal bent en je dus wel de mogelijk hebt om te scheiden dan moet je daar ook echt wat mee doen."
Kustlijnen vol plastic
"Wat mij op het water heel erg op viel was dat hoe dichter je bij de kust kwam hoe viezer het water was. Het ging van een schone blauwe zee naar een vieze zee vol plastic. Veel van de plastic soep zouden we dus kunnen voorkomen door de kust schoon te maken en schoon te houden. Waardoor je dus voorkomt dat het plastic verder afdrijft op zee waar het lastiger is om het bij elkaar te verzamelen. Het is onze verantwoordelijkheid tegenover de natuur en de medemens om de drukke openbare stranden samen schoon te maken maar het liefst natuurlijk schoon te houden. Hoe ik het voor me zie hoe we de kust schoon kunnen krijgen is door regelmatig langs de kust te patrouilleren met boten en netten om het drijvende afval uit de zee te scheppen. Daarnaast zouden er vrijwilligers groepen kunnen worden opgericht om stranden eens in de zoveel tijd schoon te maken."