Campagne inzameling medicijnresten in Fryslân
Geplaatst op: 25-09-2018Samen voor een mooie en schone wereld. Dat is wat we allemaal willen, en daarbij hoort ook extra aandacht voor de minstens 140 duizend kilo medicijnresten die nu nog jaarlijks in Nederland in het oppervlaktewater terecht komen. Medicijnresten in het water kunnen de waterkwaliteit beïnvloeden en het ecologisch watersysteem verstoren.
Hoe kunnen we dat voorkomen? Wetterskip Fryslân, Vitens, GGD, MCL, de Friese gemeenten en Omrin roepen met de nieuwe campagne MediSchoon inwoners op hun verantwoordelijkheid te nemen voor de verwerking van medicijnresten. Inwoners kunnen hun medicijnresten gratis bij de apotheken en/of bij de milieustraat in hun gemeente inleveren. Donderdag vindt de ‘kick off’ van de MediSchoon campagne plaats in het Antonius Ziekenhuis in Sneek.
Medicijnresten? Naar de apotheek of de milieustraat!
Gezamenlijk probleem
Medicijnresten in het water is een probleem waar de zorg-, water- en afvalsector allemaal bij betrokken zijn. Iedere organisatie kan een steentje bijdragen om het probleem van medicijnresten in water op te lossen. Landelijk heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een uitvoeringsprogramma ‘ketenaanpak: medicijnresten uit water’ vastgesteld voor de komende jaren.
MediSchoon is de Friese vertaling van dit landelijke programma. MediSchoon is een samenwerking van Wetterskip Fryslân, Vitens, provincie Fryslân, de gemeente Leeuwarden, Smallingerland en Súdwest-Fryslân, Omrin en organisaties in de water- en zorgsector. Samen werken zij aan het behoud van schoon water en om heel Fryslân vrij van medicijnafval te maken.
Nu en in de toekomst zuiver drinkwater
Het drinkwater in Nederland is veilig en heeft een hoge kwaliteit. ‘Door goede drinkwaterzuiveringstechnieken is in Fries drinkwater (nog) geen spoor van medicijnresten aangetroffen. In de rest van Nederland is dit inmiddels wel het geval.’, zegt drinkwaterbedrijf Vitens. Maar om deze kwaliteit ook in de toekomst te kunnen garanderen en de prijs betaalbaar te houden, is nu actie vereist. Het door inwoners op de juiste wijze inleveren van medicijnresten is hierbij essentieel. Dit kan op twee manieren: bij de apotheek of als klein chemisch afval bij de milieustraat.