Marieke vertelt over zero waste & zelfvoorzienend
Marieke woont met haar vier kinderen in de voormalige school van Wierum, vlak aan de dijk van de waddenzee. Ze werkt met haar kinderen actief aan zero waste. Ze vertelt in haar blog hoe dit gaat. Haar kinderen zitten ook niet stil en geven duurzame knutseltips op www.himmelwike.nl ! Marieke's werk kun je ook zien op haar website: www.aardewerker.frl.
Zondag 5 juli 2020
Ik hoorde het steeds meer om mij heen. Het lijkt een trend. Zelfvoorzienend zijn. Je eigen groente kweken, eigen cadeaus maken, zelf stroom opwekken, zelf schoonmaakmiddelen maken, tweedehands kleding (en dan zo min mogelijk) in plaats van nieuw, eigen kippen of zelfs varkens houden. Je kunt het zo ver doortrekken als je zelf wilt. Met als doel om steeds minder afhankelijk te zijn van de bestaande systemen en vooral ook om zuinig te zijn op onze aarde.
Is zelfvoorziendend zijn radicaal?
Het lijkt me wel wat, het past bij mijn idee over duurzaamheid. Maar in mijn drukke leven met vier kinderen weet ik niet waar ik ook nog tijd vandaan zou moeten halen voor het maken van hokken, het omspitten van mijn tuin. Laat staan dat ik verstand heb van stroom opwekken.
Dus hoe dan…? Moet het zo radicaal? In zekere zin, en als je de principes strikt toepast, dan vaak wel. Maar in deze manier van leven zitten voor jou & mij ook elementen die eenvoudig zijn toe te voegen in je leven. Heb ik ontdekt. Elementen die je leven verrijken en misschien wel juist die diepgang en voldoening geven waarnaar je zo verlangt.
Wat heb je nodig?
Je hebt alleen een open blik nodig om te onderzoeken hoe je bepaalde dingen anders kunt gaan doen. Daarnaast moet je andere keuzes gaan maken en kijken hoe je deze veranderingen inpast. De radicale houding kun je aan andere overlaten. Je hoeft niets geks te doen.
'Als ik het kan, kan jij het ook'
Ik wil je graag vertellen over zelfvoorzienend zijn op een eenvoudige manier. Op een manier die voor mij, met een druk gezin, haalbaar is. Een manier ook die je met weinig moeite inpast en die je energie en een goed gevoel geven.
Ik wil daarom beginnen met iets dat ieder huishouden gebruikt. Schoonmaakmiddlen, om je in huis te helpen. Je weet misschien niet dat ze je vaak beschadigen.
Zero waste schoonmaken
De zeep waarmee je je huis schoonmaakt bevat vaak veel schadelijke stoffen. Die jij en je gezin inademen of mee in contact komen als je de vloer of andere oppervlaktes aanraakt. Het productieproces was onvriendelijk voor het milieu. De verpakkingen zijn van plastic en daarnaast komen de schadelijke stoffen in ons watersysteem terecht.
Dus dat wat wij gebruiken is ronduit schadelijk in veel opzichten.
Eenvoudig en simpel
Maar goed, het leven en vooral het schoonmaken, wilde ik niet moeilijker maken. Daarom onderzocht ik vooral manieren om dit eenvoudiger te maken. Duurzaam leven is vaak ook heel simpel. Kost daarom helemaal geen extra tijd. Het geeft zelfs overzicht en ruimte.
Ik heb gezocht naar eenvoudige en simpel te maken alternatieven voor de spullen in mijn aanrechtkastje. Ik heb recepten gemaakt die gebaseerd zijn op maar zes ingrediënten. De meeste van die ingrediënten vind je in je keukenkastje.
Benodigdheden
De basis van de recepten die ik je geef zijn de volgende:
- Backing soda/ natriumbicarbonaat
- Aleppozeepbrokken of Marseillezeepvlokken
- (Of deze zeep in vloeibare vorm)
- Schoonmaakazijn
- Citroenen en limoenen
- Suiker en soda
- Afgekoeld gekookt water
- Essentiële oliën
Koop van de schoonmaakazijn en de zeep grote hoeveelheden in één verpakking. Bijvoorbeeld 5 liter schoonmaakazijn en 5 liter aleppozeep of marseillezeep. Zo bespaar je op verpakkingsmateriaal. Spaar jampotten of investeer in grote wekpotten voor je wasmiddelen en schoonmaakmiddelen. Je kunt ook oude verpakkingen recyclen.
De recepten vind je op de site www.aardewerker.frl (en hieronder)
*Homemade allesreiniger
- 1 kopje schoonmaakazijn
- 1 kopje afgekoeld gekookt water
- 40 drupjes essentiële olie
- Sinaasappelschillen
- Een fles waarmee je kunt sprayen.
Dit meng je met elkaar.
*Homemade degreaser
- Jampot
- Backing soda
- Marseillezeep in vloeibare vorm
- (Dit maak je door een kleine hoeveelheid vlokken in warm water te leggen)
- Afgekoeld kokend water
- 10 druppen teatreeolie
Als het mengsel te nat is voeg je meer soda toe. Als het te droog is meer water. De degreaser moet een beetje op een crème lijken.
*Multipurpose cleaner
- 1 half kopje zeepvlokken
- 4 kopjes tot warm afgekoeld gekookt water.
- 40 drupjes essentiële oliën
- Citroensap
Wordt dit mengsel te dik voeg dan warm water toe. Dit is geschikt voor vloeren, en allerlei andere dingen die je schoonmaakt met een sopje.
*Huisscrub
- Witte azijn
- Grof zout
- Tandenborstel
Doop de tandenborstel in de azijn. Doop de tandenborstel daarna in het groffe zout. Nu kun je dit gebruiken om randjes en extra vieze vlekken te poetsen met de tandenborstel.
*Handzeep
Schaaf een stuk Aleppozeep van het blok of rasp de zeep van het blok. Gebruik een klein handje voor een flesje handzeep. Vul het aan met gedestilleerd water en citroensap. Om de zeep te geuren gebruik je essentiële oliën die je lekker vindt. Het is handig om een stenen zeeppompje dat je kunt vervullen te gebruiken. Recyclen van een oud zeeppompje kan natuurlijk ook.