10 tips voor minder plastic
Wil jij weten hoe je zo veel mogelijk plastic afval kunt vermijden? Je leest het in dit blog! Elk jaar komt er 8 miljoen ton plastic afval terecht in de oceanen. Dat is 8 miljoen ton te veel. Plastic wordt niet door de natuur afgebroken en komt terecht in ons milieu. Gelukkig zijn er de afgelopen jaren een hele hoop alternatieven voor plastic op de markt gekomen. Maar je kunt ook zelf aan de slag. Van glas tot ploggen!
- Tip 1: De bamboe tandenborstel
Minder plastic gebruiken is gemakkelijker dan je denkt. Je plastic tandenborstel bijvoorbeeld, je kunt net zo goed een bamboe tandenborstel gebruiken. En denk je nou: maar bamboe is toch van hout? Nee, bamboe is een gras! Er is erg veel bamboe te vinden. Op plekken waar bamboe groeit, leven geen of nauwelijks dieren die het eten. Het is dus niet schadelijk voor de natuur. Bamboe is een milieuvriendelijk alternatief voor plastic tandenborstels, omdat bamboe een natuurlijk product is en dus door de natuur wordt afgebroken.
- Tip 2: Begin met ploggen
Heb jij al eens gehoord van ploggen? Ploggen is een combinatie van joggen en het oppakken van afval. De trend komt uit Zweden en bestaat uit een combinatie van plocka, wat Zweeds is voor plukken en opruimen. Met ploggen train je je hamstrings en bilspieren door het bukken en het opstaan. Plus, het is dus ook nog eens goed voor je omgeving! Het enige wat je ervoor nodig hebt, is een sportoutfit, een paar handschoenen, een vuilniszak en een grijper (bij de meeste gemeentes te krijgen). Ready, set, go!
- Tip 3: Ga voor natuurlijke luchtverfrissers
Geurkaarsen en wierookstaafjes zijn het perfecte alternatief voor plastic luchtverfrissers. Ga voor wierookstaafjes met lavendel of aloë vera geur voor een rustgevende werking. Koop ze in een natuur- of wereldwinkel bij jou in de buurt. Geurkaarsen kun je niet alleen kopen, maar ook zelf maken! Hoe leuk is dat? Je hebt er vaak maar een paar ingrediënten voor nodig. Zoek eens op ‘zelf geurkaarsen maken’ of ‘scented candles DIY’ en je kunt meteen aan de slag!
- Tip 4: Gebruik glas
Glas kan 100% gerecycled worden. Gebruik glazen potten, bakjes of flessen. Alles kan erin bewaard worden! Denk aan olijven, pasta of kruiden. Maar ook aan verzorgingsproducten, sieraden, of zelfs een terrarium. Glas blijft lang goed, is gunstig voor je portemonnee en voor het milieu. Hoe duurzaam wil je het hebben?
- Tip 5: Plasticvrij speelgoed voor je huisdier
Kies plasticvrije spullen uit voor je huisdier. Er zijn veel alternatieven te vinden voor het plastic dat je koopt voor je viervoeter. Bijvoorbeeld speeltjes van rubber of touw. Andere voorbeelden zijn een rieten mand, een roestvrijstalen eet- en drinkbak, composteerbare hondenpoepzakjes of afbreekbare bakvulling. Veel producten kun je ook tweedehands scoren, kijk eens op marktplaats of in je omgeving. Zo bespaar je grondstoffen en voorkom je plastic soep!
- Tip 6: Ga winkelen in de winkelstraat
Ga eens wat vaker naar de winkelstraat. Zo wordt je kleding niet in plastic verpakt en hoeft de bezorger niet naar jouw huis te rijden. Dubbel winst dus! En als we het toch over verpakkingen hebben: de feestdagen komen er weer aan! Wikkel je cadeau in een touwtje, lint of plak het vast met papieren tape. Goede vervangers en het ziet er ook nog eens leuk uit!
- Tip 7: Gebruik blokken zeep
Plastic zeeppompjes zijn verleden tijd. Voor zeepblokken zijn bijna geen verpakkingen nodig. En als er verpakkingen voor nodig zijn, is het van papier. Je gebruikt niet snel te veel, het gaat dus lang mee. Er zitten nauwelijks chemische stoffen in en je kamer gaat helemaal naar zeep ruiken. Kortom, heerlijk en heel veel voordelen!
- Tip 8: Koop bij de (kaas)boer om de hoek
Wil je echt het verschil maken? Koop dan voedsel dat onverpakt is. Ga eens naar de kaasboer, groenteboer of de bakker. De meeste producten zijn hier onverpakt of worden verpakt in papier. Neem een linnen tasje mee, dat scheelt ook plastic. De beste producten, goed voor het milieu en je steunt ook nog eens de lokale ondernemer!
- Tip 9: Koop losse thee
Koop losse thee. Doosjes met thee uit de supermarkt zijn vaak verpakt in plastic. Ook maken veel theezakjesfabrikanten gebruik van een soort vervuilend type plastic om zakjes mee dicht te sealen. Dat is natuurlijk helemaal niet nodig! Gebruik munt of gember voor in je thee (kan met een zeefje, hoeft niet). Lekker, gezond en ook nog eens goed tegen de plastic soep!
- Tip 10: Gebruik een houten haarborstel
Een houten haarborstel gaat langer mee dan een plastic haarborstel. Je haar wordt er zacht van en het elektriseert niet! Hoe komt dat? De haren van de houten borstel worden vaak gemaakt van varkens- of ander dierenhaar. Houten haarborstels zijn geschikt voor iedereen, je hebt ze in allerlei verschillende soorten en maten. Ga voor een borstel van bamboe of kies eentje van niet-tropisch hout.