'Afval scheiden doen we hartstikke goed, maar textiel kan nog beter'

Evert Stellingwerf, wethouder gemeente Leeuwarden

Wie zijn textiel scheidt, heeft minder restafval en betaalt dus minder

Dankzij het nieuwe afvalbeleid ‘Goed Terecht in Leeuwarden’ scheiden Leeuwarders hun afval steeds beter. Leeuwarden staat zelfs in de top 5 van Nederlandse gemeenten met meer dan 100.000 inwoners als het om afvalscheiding gaat. Maar, wij kunnen nog stappen zetten, ziet wethouder Evert Stellingwerf. “Zo belandt er nog veel textiel onnodig bij het restafval.”

Reden voor de gemeente om een campagne te starten om textiel beter te scheiden. Stellingwerf: “Met die oude broek, afgedragen trui of versleten handdoek kun je nog zoveel mooie dingen doen. Je kunt er nieuwe kleding van maken. Maar textiel is ook een grondstof voor isolatiemateriaal of akoestische panelen. En niet te vergeten: ook voor de portemonnee is het fijn. Wie z’n textiel scheidt, heeft minder restafval en betaalt dus minder.”

 

In huize Stellingwerf gaat het textiel al lang niet meer bij het restafval. “Kleding die nog goed is, brengen wij naar de kringloopwinkel of zetten we op Marktplaats. Alles wat oud en versleten is, brengen wij naar de textielcontainer. Dat zit al helemaal in ons systeem.”  

"Met die oude broek, afgedragen trui of versleten handdoek kun je no zoveel mooie dingen doen. Alles wat oud en versleten is, brengen wij naar de textielcontainer."

Evert Stellingwerf, wethouder gemeente Leeuwarden

Dia Lr Dirk Edit 2
Paars Achtergrond

♻ 👘Wat hoort er in de Textielbak?

Kleding, maar ook schoenen én tassen horen in de textielcontainer. Zorg er wel voor dat al het materiaal droog en schoon is. Kapot en versleten is niet erg, maar textiel mag niet nat of vies zijn. Verpak het textiel in een plastic zak. Zo voorkom je dat het in de container alsnog nat of vies wordt. En schoenen? Knoop die met de veters aan elkaar. Dan blijven ze bij elkaar en kunnen ze misschien nogmaals gedragen worden. Je kunt textiel dat nog kan worden gedragen ook bij de Estafette kringloopwinkel brengen.

Dit Hoort In De Textielbak
Dit Hoort NIET In De Textielbak

Zie ook:

Sok kapot? Perfect om te recyclen!

Janneke Veenstra: "Van oude jassen maken we vloerkleden."

Gespot in Leeuwarden: 5 opvallende Textielbakken

Rigje Inia: "Hang een plastic tas in je kledingkast."