Wil je asbest inleveren op een van onze milieustraten? Dan moet je een meldingsformulier aanvragen bij jouw gemeente. Op deze pagina lees je hoe je asbest en asbestgelijkend materiaal veilig verpakt en inlevert.
Asbest is jarenlang een zeer populaire grondstof geweest voor bouwmaterialen (golfplaten), bloembakken, kachelpijpen of onder vloerbedekking. Als je asbest zaagt of breekt komen er microscopisch kleine vezels vrij. Bij inademing kan dit leiden tot ernstige ziektes zoals asbestose of kanker.
Asbestgelijkend materiaal is met het blote oog niet van asbest te onderscheiden. In de loop der jaren zijn met name golfplaten die voorheen van asbest werden gemaakt, vervangen door golfplaten van asbestgelijkend materiaal.
Een goed voorbeeld van asbestgelijkend materiaal zijn asbestvrije golfplaten die zijn voorzien van een NT-keurmerk. De aanwezigheid van asbest in een golfplaat is niet met het blote oog vast te stellen. Om deze reden wordt asbest en asbestgelijkend materiaal op dezelfde manier geaccepteerd op de milieustraat.
Asbest en asbestgelijkend materiaal moet dubbel verpakt in stevig plastic folie (minimaal 0.2 mm dik) worden aangeleverd. Deze folie is verkrijgbaar bij onder andere de betere doe-het-zelfzaken, bouwmarkten en agrarische speciaalzaken. Krimpfolie of plasticfolie (zoals vuilniszakken) is te dun en niet geschikt als verpakkingsmateriaal. Er is ook speciale asbestfolie verkrijgbaar. Dek bij het inpakken eerst scherpe punten af met bijvoorbeeld een stuk karton of doek. Dit voorkomt dat de scherpe punt de plasticfolie beschadigt. Plak het pakket goed dicht zodat het materiaal luchtdicht verpakt is.
Let op: maak de pakketten niet te zwaar. Je dient ze zelf handmatig in de daarvoor bestemde container te leggen. Heb je een pakket dat te groot is om alleen te hanteren? Neem dan een extra persoon mee naar de milieustraat die hierbij kan helpen.
Voor jouw en onze veiligheid hanteren we op de milieustraat de volgende spelregels voor het brengen van asbest en asbestgelijkend materiaal. Dit geldt óók voor resten materiaal die over zijn na bouwwerkzaamheden of resten die niet gemonteerd zijn geweest:
Neem vóór het zelf verwijderen van asbest en asbestgelijkend materiaal altijd contact op met de gemeente waar het bouwwerk staat. De gemeente toetst je aanvraag en beslist of de aanvraag aan de gestelde eisen voldoet. Deze melding is verplicht.
Op omgevingsloket.nl kun je deze aanvraag meteen digitaal doen; meerdere gemeentes hebben op de eigen website ook een mogelijkheid voor het doen van een aanvraag/melding. Informeer hiervoor bij jouw gemeente of kijk op de website van je gemeente.
Na de toetsing van je aanvraag ontvang je van je gemeente de schriftelijke uitslag. Staat hier vermeld dat je toestemming hebt? Dan mag je starten met het slopen/verwijderen van het materiaal met in achtneming van de voorschriften.
Pak het materiaal vervolgens in zoals hieronder is omschreven. Neem het toestemmingsformulier dat je van de gemeente hebt ontvangen mee naar de milieustraat als je het materiaal inlevert. Zonder dit formulier mag asbest en asbestgelijkend materiaal op de milieustraat niet worden geaccepteerd.