Asbest en asbestgelijkend materiaal inleveren

Wil je asbest inleveren op een van onze milieustraten? Dan moet je een meldingsformulier aanvragen bij jouw gemeente. Op deze pagina lees je hoe je asbest en asbestgelijkend materiaal veilig verpakt en inlevert. Bij bijvoorbeeld golfplaten is dit vaak het geval en moet je zo'n formulier invullen. Op deze pagina lees je hoe dat werkt.

Schuur Met Asbestdak

Golfplaten: 3 typen

Golfplaten zijn er in verschillen types. Golfplaten van voor 1993 bevatten vrijwel zeker asbest. Golfplaten na 1993 bevatten geen asbest, maar zijn met het blote oog niet van asbest-golfplaten te onderscheiden (asbestgelijkend materiaal). Daarom horen zowel golfplaten met asbest als golfplaten zonder asbest in de speciale asbestcontainer. Volg hiervoor het stappenplan hieronder.

Let op: alleen doorzichtige, kunststof golfplaten horen in de
container voor bouw- en sloopafval.

Wat is asbest?

Asbest is jarenlang een populaire grondstof geweest voor bouwmaterialen zoals golfplaten, bloembakken, kachelpijpen of onder vloerbedekking. Bij het verzagen of breken van asbestplaten komen er microscopisch kleine vezels vrij. Bij inademing kan dit leiden tot ernstige ziektes zoals asbestose of kanker.
Volg voor het inleveren van asbest het stappenplan hieronder.

 

Wat is asbestgelijkend materiaal?

Een goed voorbeeld van asbestgelijkend materiaal zijn asbestvrije golfplaten die zijn voorzien van een NT-keurmerk. Asbestgelijkend materiaal is met het blote oog niet van asbest te onderscheiden. Om deze reden accepteren wij op de milieustraat asbest en asbestgelijkend materiaal op dezelfde manier.
Volg voor het inleveren van asbestgelijkend materiaal het
stappenplan hieronder.

Rijkswaterstaat Man Met Goed Ingepakt Asbest
Asbest Verpakt In Container LR Staand

Hoe lever ik asbest of asbestgelijkend materiaal veilig in?

Voor jouw en onze veiligheid hanteren we op de milieustraat de volgende spelregels voor het brengen van asbest en asbestgelijkend materiaal. Dit geldt óók voor resten materiaal die over zijn na bouwwerkzaamheden of resten die niet gemonteerd zijn geweest.

  1. Meld asbest of asbestgelijkend materiaal minimaal 5 dagen van tevoren aan bij je gemeente. Ga naar de website van je gemeente en log in met DigiD of neem contact op met de gemeente. Deze melding is verplicht.

  2. Neem de bevestiging van de gemeente mee naar de milieustraat en laat deze zien bij het loket.

  3. Verpak asbest of asbestgelijkend materiaal op de volgende manier:
    1. Verpak dubbel en in handzaam(!) formaat in stevig plastic folie, landbouwplastic of speciale asbestfolie (minimaal 0,2 mm dik). Dit is online of bij bijvoorbeeld bouwmarkten verkrijgbaar.
    2. Dek scherpe punten af met karton of doek.
    3. Plak het pakket zo dicht dat het luchtdicht verpakt is (bijvoorbeeld met ductape).

  4. Lever asbest of asbestgelijkend materiaal zoals golfplaten gratis in bij de milieustraat in de speciale asbestcontainer.

Let op: maak de pakketten niet te zwaar of te groot, zodat je het zelf handmatig in de daarvoor bestemde container kunt leggen.

Meldingsformulier aanvragen