Week van de CE: ‘Artificial Intelligence’ voor nog betere sortering van kunststof

Foppe Jan Bij KSI 2048X1366

Maximaal hoogwaardig hergebruik

Het is de Week van de Circulaire Economie (6 t/m 11 februari). Iedere dag komt een collega aan het woord over zijn of haar bijdrage. Vandaag Foppe-Jan de Meer, plantmanager de Kunststof Sorteer Installatie (KSI) op het Ecopark De Wierde in Heerenveen, een gezamenlijk initiatief met HVC en Midwaste: “Wij willen door deze innovatie nog beter kunststof sorteren voor hoogwaardig hergebruik.”

 

Omrin (Fries voor ‘kringloop’) zet vol in op een circulaire economie; samen voor minder afval en maximaal (hoogwaardig) hergebruik. Dag in dag uit werken we daar samen met onze partners aan, bijvoorbeeld door de toepassing van ‘artificial intelligence’ in het sorteren van kunststof afval.  

"Ik zie een grote kans van slagen!"

Foppe-Jan de Meer - plantmanager de Kunststof Sorteer Installatie (KSI) op het Ecopark De Wierde

Foppe-Jan: “Op de plek waar in onze sorteerinstallatie de kitkokers uit de aangeleverde stroom worden gehaald, hebben we een robot met twee armen. De robot heeft een camera waarmee hij de productstroom scant. Hiermee kan hij zien wat er niet in er niet in thuishoort en haalt dat eruit. Klinkt eenvoudig maar dat is het niet. De uitdaging zit in het leerproces de robot. Die moet in zijn fotodatabase zien: is dit het een kitkoker?

We hebben tientallen foto’s nodig om producten te herkennen, want als een kitkokers een andere kleur heeft of verfrommeld is herkent hij het niet. Artificial Intelligence zorgt ervoor dat producten die net iets anders zijn dan de voorbeeld foto’s toch worden herkend. De foto van het betreffende product wordt vervolgens als referentie toegevoegd aan de database, zo leert de robot steeds meer producten herkennen. Het zijn innovaties, de techniek is nog niet volwassen, het is deels nog pionieren.

Wij hebben er heel bewust voor gekozen om deze pilot op een eindstroom te plaatsen, aan het eind van de sorteerlijn. Deze productstroom is heel goed gedefinieerd waardoor heel duidelijk is wat er nog uit moet. Ondanks dat het heel veel tijd kost en je ook goed moet kijken naar de combinatie mens en machine zie ik een grote kans van slagen."

11. PP KSI