Uniek innovatieplein 'Techniek' op Open Dag (deel 2)

Vdlopendag2023

Elektrische zijlader van VDL 

Op het innovatieplein 'Techniek' zijn tijdens de Open dag van Omrin verschillende logistieke innovaties getoond. Vandaag deel 2.

 

Duurzaam partner VDL Translift uit Dronten toonde op ons Ecopark De Wierde de nieuwste Elektrische zijlader E-Maxx (rechts op de foto). Het voertuig kan een hele dag inzamelen op 1 batterijvulling. Omrin heeft een wagen in bestelling.

 

VDL Translift is specialist in innovatieve zijladersystemen en heeft meer dan een halve eeuw ervaring als fabrikant van afvalinzamelvoertuigen. In de loop der jaren is het IES inzamelsysteem van VDL uitgegroeid tot de internationale standaard van de afvalinzamel- en transportmarkt. 

"Omrin loopt in de afvalbranche graag voorop in logistieke innovaties!"

Sytse Smits - wagenparkbeheerder Omrin

Trekker op gas rijdt als een diesel

Rosier Greidanus in Winsum heeft een prototype John Deere omgebouwd naar gasaandrijving (zie foto hiernaast). Daarvoor zijn een MAN-gasmotor gemonteerd en gasflessen op het dak gelegd. Eigenaar Siebren Greidanus is al acht jaar bezig om een trekker op gas te laten rijden. 'Gas is nog steeds het beste alternatief voor diesel. Ook met de huidige oorlog in Oekraïne, waarbij de energieprijzen de pan uit rijzen.'

 

Elektrische aandrijving is nog niet geschikt voor hogere vermogens, zegt Greidanus.' De ondernemer ziet vooral kansen voor een trekker op gas bij bedrijven met een eigen biovergister om de cyclus van mestverwerking te sluiten.

Gemiddeld kan de trekker acht tot tien uur werken.

 

Omrin wil de gasaandrijving toepassen op een nieuwe shovel voor het Ecopad De Wierde. Sytse Smits van Omrin's wagenparkbeheer: "Het prototype van Rosier Greidanus laat zien dat deze innovatie kan. Voor ons zeer waardevolle informatie!"

IMG 20230606 WA0045
IMG 20230606 WA0044

Schoner en stiller...

IVECO Cornelis Bedrijfsauto's kwam met de nieuwste generatie Iveco S Way op Biogas, gemaakt uit ons eigen afval, met VDL Translift zijladeropbouw. Deze nieuwste aanwinst van Omrin gaat rijden in de gemeente Achtkarspelen. 

 

Biogas voor voertuigen is een van de brandstoffen van de toekomst, maar biedt ook vandaag al een economische en ecologische oplossing voor de mobiliteitsproblemen: de brandstofkosten liggen bij gelijke trajecten zo’n 20% lager dan bij dieselvoertuigen. Van alle interne verbrandingsmotoren zijn de CNG-motoren van IVECO degene met de kleinste milieu-impact: nagenoeg geen uitstoot van roetdeeltjes, koolwaterstoffen of stikstofoxiden, een lagere CO2-uitstoot of zelfs helemaal geen CO2-uitstoot bij voeding op biomethaan).

Ze zijn ook stil (ongeveer 5 dB minder dan een vergelijkbare diesel).