Talloze innovaties tijdens succesvolle Omrin Open Dag (deel 1)

IMG 6187

Stil en schoon varen...

Tijdens de Open Dag van Omrin op het Ecopark De Wierde waren talloze innovaties te zien. Vandaag deel 1.

 

Bijvoorbeeld het nieuwste model van IMPACD Boats; zij maken 3D geprinte sloepen van gerecycled materiaal. Deze schepen zijn 74% duurzamer dan bekende traditionele sloepen, aangetoond door de TU Delft. De sloepen met elektromotor zijn de eerste 3D geprinte en duurzame sloepen van Europa. Een waar unicum.

 

De bouw van de boten vindt in het Friese Woudsend plaats. Tijdens de Open Dag werd het nieuwste model, een 5.70 meter sloep met een luxe uitstraling, getoond. Martin Bekebrede is als ontwerper betrokken bij de ontwikkeling van deze nieuwe en unieke sloep. Ruim, zeer stabiel en volledig 3D geprint. 

 

 

"Wij willen de circulaire economie versnellen; dat doe je door innovatie actief te stimuleren!"

John Vernooij - Algemeen Directeur Omrin 

IMG 6220

Traditie in innovatie...

Zo kun je de samenwerking tussen Omrin en twee moderne Friese bedrijven het beste omschrijven. Rondaan uit Berlikum (sinds 1915) en Rinsma Scania uit Berlikum & Drachten (sinds 1917), koploper in duurzaamheid, waren ook op de Open Dag aanwezig. Met de nieuwste toepassingen, bijvoorbeeld de wereldprimeur van de volledig elektrische veegmachines (LYNX Charge machines) en de nieuwste Scania’s op groengas met VDL opbouw. Voor een schone en duurzame wereld!

Duurzame mobiliteit

Vanaf 2022 verwerkt Omrin het restafval van ruim 300.000 Groningers. Milieudienst Groningen doet de inzameling en is samen met de firma Holthausen uit Hoogezand bijzonder actief op het gebied van duurzame mobiliteit. De inzamelvoertuigen op waterstof zijn bijvoorbeeld geschikt voor het legen van ondergrondse afvalcontainers en wordt vooral in de binnenstad ingezet. Met een volle batterij en 7 tot 12 kg waterstof kan er 12 tot 16 uur met de afvalwagen gewerkt worden. Groningen wil met het project leren over zaken als kansen, business drivers en belemmeringen voor de ontwikkeling van waterstoftransport. Het project kan de leefbaarheid in de stad verbeteren en een sleutelrol spelen in de ontwikkeling van een schoon vervoersbeleid. De firma Holthausen toonde trots de laatste ontwikkelingen op het gebied van waterstof.

MDG8
IMG 6204

Circulaire fiets van recycled en recyclebaar kunststof 

Op ons Ecopark De Wierde hebben we speciale dienstfietsen van DutchFiets, gemaakt van gerecyled kunststof. Het projectteam van de Open Dag maakt natuurlijk gebruik van deze circulaire fiets!

De DutchFiets is circulair: minder transport, minder afval en minimale CO2 footprint. Innovatie van Nederlandse bodem. 100% circulair, 100% vitaal!