Staalslakken Centrale As veilig opgeborgen in Heerenveen

Slakkena

Opruimen staalslakken

Voor de kerstdagen zijn de 32.000 ton aan staalslakken die waren gebruikt als fundering onder de Centrale As bij Dokkum weer verdwenen en veilig opgeborgen in Heerenveen. Provincie Fryslân en aannemer Roelofs zijn bezig met de laatste opruimwerkzaamheden van de staalslakken.

 

Staalslakken zijn kleine brokken hoogovenafval, die gebruikt zijn als funderingsmateriaal voor de provinciale weg. Maar het materiaal lekt vervuilende stoffen. De staalslakken waren in aanraking gekomen met water. Dat was daardoor vervuild geraakt. Ook was het wegdek beschadigd.

"In opdracht van de provincie wordt de hele staalslakkenconstructie niet ingepakt, maar voor alle veiligheid compleet afgegraven"

Technisch projectleider Folkert Reitsma van de Provincie Fryslân

Veilig opbergen

In opdracht van de provincie wordt de hele staalslakkenconstructie niet ingepakt, maar voor alle veiligheid compleet afgegraven. “Daarna worden de terpen met hulp van zand weer opgebouwd, als traditionele wegenbouw", aldus technisch projectleider Folkert Reitsma van de provincie bij Omrop Fryslân.


Om ieder risico tot vervuiling te vermijden worden de staalslakken veilig opgeborgen op de stort van ons Ecopark De Wierde in Heerenveen. Net als voor bijvoorbeeld asbest is er nog geen andere vorm van verwerking beschikbaar, dan veilig opbergen van dit vervuild materiaal. Op onze stort is nog voldoende capaciteit beschikbaar om de staalslakken veilig op te bergen en af te dekken, zodat het geen gevaar meer voor het milieu heeft.

Slakkend