Duurzaamste studentenkamer van Leeuwarden
Studente Julia Zurita Castañeda (23) uit het Spaanse Almería kwam aan het begin van dit studiejaar met een koffer vol idealen en ambities naar Leeuwarden om de master ‘Sustainable Entrepreneurship’ aan de Campus Fryslân te volgen. Ze had bijna niets bij zich, en dat gold zeker voor meubilair. Inmiddels is dat - op een duurzame manier - totaal anders. Bij afvalbedrijf Omrin doet Julia Zurita dit studiejaar onderzoek naar duurzame beeldvorming van Omrin onder jongeren.
Julia had naast haar laptop natuurlijk wel kleding mee, maar dat was het dan ook. ,,Ik heb mijn studentenkamer ingericht met geüpcyclede spullen uit de kringloopwinkel en met opgeknapt afval van straat”, vertelt ze. ,,Zo hoop ik aan te tonen dat het anders kan, als je het maar ziet en écht wilt. Zo heb ik nu waarschijnlijk de duurzaamste studentenkamer van Leeuwarden.”
Ze vervolgt: ,,Bij Omrin heb ik de indruk dat zij de waarde van afval goed zien en via de kringloopwinkels heel bewust bezig zijn met hergebruik van afval. Ook geven ze mensen daarbij als vrijwilliger een tweede kans. Ze stimuleren mensen na te denken over hun gedrag. Want wat koop je en wat gooi je weg? Hoe bewuster je iets koopt, hoe minder afval zul je hebben… Tegenwoordig is het best moeilijk om de samenleving te beïnvloeden. Er zijn immers zoveel prikkels die we dagelijks ontvangen. Daarom denk ik altijd ‘out of the box’. Ik zoek dan ook naar manieren die echt de aandacht van mensen kunnen trekken en het bewustzijn over duurzaamheid kunnen vergroten.”
"Iets bij de kringloop halen of bij het afval vinden en opknappen is niet vies"
Studente Julia Zurita Castañeda (23)
Ik denk altijd 'out of the box'
Julia Zurita vervolgt: ,,Bij Omrin heb ik de indruk dat zij de waarde van afval goed zien en via de kringloopwinkels heel bewust bezig zijn met hergebruik van afval. Ook geven ze mensen daarbij als vrijwilliger een tweede kans. Ze stimuleren mensen na te denken over hun gedrag. Want wat koop je en wat gooi je weg? Hoe bewuster je iets koopt, hoe minder afval zul je hebben… Tegenwoordig is het best moeilijk om de samenleving te beïnvloeden. Er zijn immers zoveel prikkels die we dagelijks ontvangen. Daarom denk ik altijd ‘out of the box’. Ik zoek dan ook naar manieren die echt de aandacht van mensen kunnen trekken en het bewustzijn over duurzaamheid kunnen vergroten.”
Haar specialisatie in Spanje was ‘reclame en pr’. Tijdens haar opleiding in Spanje merkte ze dat ze daarmee eigenlijk actief meehelpt aan nog meer consumptie en ongelijkheid. ,,In ons kapitalistische systeem is dat normaal, maar je ziet waar het toe leidt”, vervolgt ze. ,,We verleiden onszelf om de wereld uit te putten. Kijk, reclame is geen vies woord, maar het hangt er wél vanaf hoe je het inzet.”
Steeds meer jongeren zijn zich bewust van ‘eigendom’ en de druk op de planeet
In Leeuwarden zoekt Julia Zurita actief naar de verandering. In Spanje is daar op dit moment minder aandacht voor. ,,In mijn land zijn nu nog veel andere problemen, economisch en sociaal. Een deel van de Spanjaarden is wel actief met kringloopwinkels en duurzaamheid bezig, maar nog niet zoals hier. Daarom kan ik mijn ervaring hier straks heel goed inzetten in Spanje. Het inspireert me.”
Als buitenlandse studente in Leeuwarden geeft ze ook het goede voorbeeld in haar omgeving. Julia vult aan: ,,Steeds meer jongeren zijn zich bewust van ‘eigendom’ en de druk op de planeet. Als activist begin ik bij mezelf, bijvoorbeeld door deze duurzame studentenkamer in te richten. Je moet creatief zijn en de waarde inzien van ieder stuk. Een stoel heeft meer functies dan alleen een stoel. Een bank kan daarnaast heel lang mee. Ik heb het allemaal bij de kringloopwinkel en het afval gevonden en opgeknapt. Het is niet vies, het is juist vies voor de aarde om het zomaar weg te gooien.”