Nieuwe grijze bakken worden 50% kleiner

Kleinere Grijze Bakken

Nieuwe grijze bakken worden 50% kleiner

We zetten deze zomer de volgende stap richting 0 kilo restafval. Daarom krijgen onze inwoners een nieuwe grijze bak (Sortibak), die de helft kleiner is dan de bak die ze nu hebben.

 

De gemiddelde grijze bak bestaat nu namelijk voor meer dan de helft uit afval dat er niet in hoort. Denk aan gft en etensresten (29%), papier (15%) of textiel (12%). Zonde! Want daar zijn andere bakken voor. Zo hoort gft en etensresten gewoon in de groene container of in de gft-zuil, is papier bedoeld voor de papierbak en hoort textiel in de speciale textielcontainers die in de wijk of bij een supermarkt staan.

Waarom is dat belangrijk?
Als afval goed gescheiden wordt, kunnen wij het goed recyclen. Zo wordt er van gft en etensresten waardevolle compost gemaakt. En zonder compost groeit er een stuk minder op de velden. Van oud papier maken we weer nieuw papier en textiel krijgt een tweede leven, bijvoorbeeld als kussen. Er zit dus nog heel veel leven in afval.

Hoe gaat het in zijn werk?
De nieuwe bakken worden op dit moment gemaakt. Wanneer ze klaar zijn krijgen onze inwoners bericht over wanneer de bak wordt omgewisseld. We doen dit op hetzelfde moment dat de bak geleegd wordt. In plaats van de oude bak, krijgen inwoner dan dus de nieuwe kleinere bak mee naar huis. Restafval-zuilen vervangen we in 2025.