Kunstwerk om overlast te voorkomen

Deput3

Container transformeren

Hoe zorg je ervoor dat de overlast van zwerfafval in de Leeuwarder binnenstad wordt voorkomen? Misschien helpt het door een ondergrondse container te verfraaien tot een heus kunstwerk? Samen met de gemeente Leeuwarden zijn we de proef gestart.  En zo werd kunstenares Annabel van Writer’s Block onlangs gevraagd om Bij de Put een container te transformeren tot een kunstwerk... De container is nu klaar, de proef kan beginnen!

"Ons ontwerp is geïnspireerd op de directe omgeving van deze container; het Oranjepoortje van de Grote Kerk en natuurlijk de Leeuwarder Leeuw!"

Annabel - Writer's Block 

Fraai straatbeeld

Writer’s Block heeft in Leeuwarden al meerdere ‘artworks’ in de openbare ruimte verzorgd. Verschillende muren en hokjes werden al omgetoverd tot ware kunstwerken. Met als doel de omgeving op te fleuren en de bewoners te inspireren of verwonderen. Of in dit geval om te proberen overlast door afval dat naast de containers wordt gedumpt te voorkomen. De gemeente en Omrin wilden de proef wel aangaan. Jelmar Helmhout namens Omrin: ,,Uit onderzoek blijkt dat wanneer iets mooi en netjes is, mensen minder snel hun afval dumpen. Mensen gaan bewuster om met hun omgeving. Een fraai straatbeeld zorgt voor vrolijke gezichten. En van het resultaat van deze kunstenaars worden wij ook heel blij. Het is prachtig geworden. Hopelijk helpt dit kunstwerk om overlast te voorkomen.”

Aadea3a2 431B 4559 85Ca F46446f7533d
C4493403 516A 455C 80A9 08Fef8d3b42d

Gemotiveerd voor een schone omgeving

Annabel heeft de afgelopen dagen druk gewerkt aan de container Bij de Put. Annabel: ,,Ons ontwerp is geïnspireerd op de directe omgeving van deze container; het Oranjepoortje van de Grote Kerk en natuurlijk de Leeuwarder Leeuw!” Het was nog een hele klus, omdat er niet over één nacht ijs gegaan kan worden. ,,Je moet de ondergrond waarop je verft eerst goed bewerken en de definitieve versie nog weer met primer afmaken. Zo voorkom je dat de verf loslaat of ander graffiti hecht. En de functie van de container, het tijdelijk opslaan van afval, moet ook goed duidelijk blijven voor de omgeving. Het pasje moet wel blijven werken, de klep moet opengaan. Dat is heel goed gelukt!”

 

Of de proef zal slagen? Helmhout: ,,De tijd zal het leren. In ieder geval heeft de Leeuwarder binnenstad er een mooi kunstwerk bij! Of de bewoners nu extra gemotiveerd zijn om hun omgeving schoon te willen houden, heeft met verschillende factoren te maken. Wij moeten ervoor zorgen dat alles goed werkt en duidelijk is. Bewoners moeten de boel schoon houden en bijvoorbeeld hun groter afval gewoon even naar de milieustraat brengen en niet proberen in een ondergrondse container te proppen. En ik heb gehoord dat straatkunstenaars elkaars werk respecteren, dus ik verwacht dat dit werk van Annabel ook nog heel lang heel mooi zal blijven!”

Deput7
Deput5
Deput9
D2043219 328C 43Ec B895 Bc05fb01e661
C4493403 516A 455C 80A9 08Fef8d3b42d
07986D8e Db5f 4A96 82C0 98B6d9a1a664
Placeholder Image
Placeholder Image