Inspireer: 'Lokaal eten is gezonder en eerlijker voor iedereen'

Streekboer LR

Sandra Ronde  (London (Canada) - 1990) richtte in 2015 De Streekboer op. Via het online platform kunnen consumenten op een gemakkelijke manier allerlei producten van lokale boeren kopen. Groenten, fruit, vlees, zuivel, brood en meer wordt zo via De Streekboer rechtstreeks van de lokale boer besteld. De boodschappen worden vervolgens thuisbezorgd of zijn af te halen bij een van de ruim dertig afhaalpunten in Noord-Nederland. De boeren krijgen zo een eerlijke prijs voor hun producten.

Sandra: "De huidige voedselstructuur in Nederland zorgt ervoor dat de boer compleet wordt uitgebuit en de consument continu verleidt wordt tot het eten van ongezonde producten. De supermarktketens, met vijf inkoopcentra, hebben de centrale macht. Zij bepalen de marges en zorgen ervoor dat de aandeelhouders hun winsten pakken. Die woekerwinsten zijn voor de consument ook niet uit te leggen. Terwijl er voor de boeren niets extra’s bij komt. Door reclamecampagnes van de supermarkten wordt een beeld gesuggereerd dat ze boeren een eerlijke prijs betalen en samen duurzaamheid stimuleren. De werkelijkheid is heel anders. Boeren zijn voor supermarkten een soort melkkoe. Het systeem is al jaren verziekt. Daarom zeg ik: doorbreek het verouderde systeem in onze voedselketen."

Lees haar hele verhaal op ons online platform www.inspireerdewereld.nl ; Markante noorderlingen delen hun inspiratie voor een mooie wereld.

"Mensen denken niet na over hoe en waar het voedsel wordt geproduceerd’"

Sandra Ronde - Oprichter De Streekboer