Himmelwike feestelijk van start in gemeente Heerenveen

Opening Himmelwike Heerenveen

Himmelwike feestelijk van start in gemeente Heerenveen

Vandaag was de start van de Himmelwike in de gemeente Heerenveen. Wethouder Jaap van Veen opende samen met de leerlingen van IKC Sint Jozef op feestelijke wijze het jaarlijkse zwerfafvalproject. In de gemeente Heerenveen doen dit jaar bijna 500 kinderen mee van zes basisscholen.

"Wist je dat er wel 4000 koeien per jaar doodgaan door zwerfafval?"

aldus wethouder Jaap van Veen

Bewustwording gevolgen van zwerfafval
Omrin organiseert jaarlijks de Himmelwike om kinderen al op jonge leeftijd bewust te maken van de gevolgen van zwerfafval. Tijdens de Himmelwike organiseert Omrin ook gastlessen. Leerlingen krijgen dan les over de impact van zwerfafval op het milieu en wat de gevolgen van rondslingerend afval kunnen zijn voor dieren. Uiteindelijk is het doel om zwerfafval te voorkomen door kinderen van jongs af aan bewust bij het onderwerp te betrekken.

Tijdens de opening attendeerde Wethouder Van Veen (zelf boerenzoon) de leerlingen op de gevaren van zwerfafval. Zo sterven er jaarlijks 4000 koeien omdat ze kleine stukjes blik opeten doordat lege blikjes in de maaimachines terecht komen en zo in het voer voor de koeien.

Schoon Belonen Heerenveen
Een groot aantal basisscholen in de gemeente Heerenveen doet ook mee aan het zwerfafvalproject Schoon Belonen Heerenveen. De scholen kunnen dan een schoonmaakgebied in de gemeente adopteren. Iedere maand organiseren zij een opruimactie in hun schoonmaakgebied om kinderen na te laten denken over zwerfafval. Wethouder Jaap van Veen: “We zijn in de gemeente Heerenveen al goed bezig met zwerfafval opruimen. We zien echt dat de gemeente schoner is. En zowel de Himmelwike als ook het project Schoon Belonen helpt daar aan mee.”

Himmelwike in andere gemeenten
De Himmelwike vindt dit jaar plaats in 6 Friese gemeenten. Na de gemeente Heerenveen start de gemeente Leeuwarden op donderdag 23 maart met een grote opening. Daarna volgen de gemeenten Ooststellingwerf, Opsterland, Harlingen en Waadhoeke.

Wil jij, net als de kinderen, ook meehelpen en zwerfafval opruimen? Vraag dan een opschoonpakketje aan via www.omrin.nl/zwerfafval.