
Toonaangevend
Donderdag is tijdens het World Circular Economy Forum (WCEF) in São Paulo het Circularity Gap Report Fryslân gepresenteerd door Circle Economy. De uitkomst? Friesland scoort 10,6% op de circularity metric. Wat betekent dat meer dan een tiende van de grondstoffen in de provincie wordt teruggewonnen en opnieuw gebruikt. Ter vergelijking: het Nederlands gemiddelde ligt op 9,8%, wereldwijd is dat 6,9%.
Omrin speelt als Europa’s toonaangevende publieke afvalverwerker een belangrijke rol in de Friese prestaties. Met onze indrukwekkende afvalscheidingsgraad van 78% – ruim boven het Nederlandse (57%) en EU-gemiddelde (49%) – loopt Friesland hiermee ver voorop.
"Friesland is wereldwijd koploper op het gebied van circulaire economie"
Circle Economy
Daarmee bewijst Fryslân dat circulaire transitie op regionale schaal werkt én impact maakt. De Friese aanpak is gebaseerd op samenwerking: overheden, ondernemers en kennisinstellingen bouwen al meer dan tien jaar samen aan circulaire waardeketens. Die brede én praktische benadering is wat Friesland zo uniek maakt. En we gaan verder! Want hoewel de resultaten veelbelovend zijn, is er nog werk aan de winkel.
De onderzoeksresultaten van Circle Economy, een internationaal onafhankelijke organisatie op het gebied van monitoring van circulariteit, geven niet alleen inzicht in de circulaire inspanningen van Friesland, maar vormen ook een concreet werkbaar model waarmee andere regio’s wereldwijd hun circulaire transitie kunnen versnellen. Bij het opstellen van het Circularity Gap Report is aan de hand van zeven pijlers gekeken naar zowel economische, ecologische als sociale aspecten.
Bekijk het Circularity Gap Report Fryslân op www.circulairfriesland.frl/CGR-Friesland
Video Koplopers rol Fryslân: lange versie - korte versie.
