Collega Lodewijk Meeter: een zomer vol skûtsjesilen

Lodewijkmeeter1

Debuut als Skûtsjeschipper

Het is een bijzondere zomer voor onze collega Lodewijk Jzn Meeter, projectmanager bij de Bedrijvengroep Recycling. Zaterdag 5 augustus debuteert hij als schipper op het skûtsje d’Halve Maen van Drachten voor de 77ste  editie van het SKS-kampioenschap. Een hele eer, maar tegelijkertijd voelt hij ook een grote verantwoordelijkheid over bemanning en het historische schip.

 

Al maandenlang is Lodewijk naast zijn drukke baan als projectmanager bezig met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. Ieder uurtje wordt benut. Een team smeden en het skûtsje leren kennen. Lodewijk: “We hebben het kleinste skûtsje van de vloot, dus we moeten vooral de juiste strategie kiezen en slim zeilen. Ze zeggen wel: een schipper zonder koers, geeft bij verlies altijd de wind de schuld. Zo zit ik niet in elkaar! Ik heb een duidelijk plan om samen succesvol te zijn. Ieder bemanningslid heeft daarin zijn eigen taak en verantwoordelijkheid.”

 

We spreken Lodewijk op een scheepswerf vlakbij Grou. Hier ligt d’Halve Maen van Drachten, ooit door Philips aangekocht, en wordt het historische skûtsje (uit 1912) voorbereid op de komende wedstrijden in de SKS. De traditionele wedstrijdklasse in het skûtsjesilen. Op de werf wordt de laatste hand aan het skûtsje gelegd, bijvoorbeeld aan de juiste stand van zwaarden. Lodewijk werkt er samen met zijn vader Jappie aan, een ervaren schipper in de SKS. Zijn vader was van 2007 tot en met 2012 schipper van het Ljouwerter skûtsje Rienk Ulbesz. Tijdens die periode was Lodewijk adviseur aan boord. In 2010 zeilde hij, omdat zijn vader ziek was, als reserveschipper de twee wedstrijden bij Lemmer. Lodewijk: “Ik ben genetisch belast heb ik al eens gezegd. En zeilen is een kwestie van ervaring. Zijn kennis is heel waardevol voor de juiste afstelling. Het is heerlijk zo’n dag samen aan het schip te werken.”

" “Denken in oplossingen en positiviteit, daar hou ik van!"

Lodewijk Meeter - schipper d'Halve Maen

Lodewijk heeft ruime ervaring met het zeilen op skûtsjes, maar schipper was hij dus nog nooit. Groot was de verbazing toen hij eind maart werd gebeld door de voorzitter van de eigenarencommissie van d’Halve Maen. Dat hij op het lijstje met potentiële schippers stond was hem wel bekend. Als telg uit de bekende Meeter-zeilfamilie mag hij volgens traditie schipper worden op een SKS-skûtsje.

Hij vertelt: “Ik heb een jaar of zes geleden het skûtsjesilen vaarwel gezegd, omdat ik andere prioriteiten had. Mijn gezin, een nieuw huis. Nu alles goed op de rit staat, wil ik graag de uitdaging aan gaan. Zo’n telefoontje komt altijd onverwachts, maar het paste me goed.”

Bij Omrin werk Lodewijk al drie jaar als projectmanager. “Ik heb het geweldig naar mijn zin. We bouwen met een leuk team aan vernieuwing en optimalisering van veel processen op Ecopark De Wierde. Heel vergelijkbaar met mijn rol als nieuwe schipper op d’Halve Maen” Hij legt uit: “Denken in oplossingen en positiviteit, daar hou ik van. We hebben bijvoorbeeld een bemanning met een aantal nieuwe jongens die nog nooit eerder hebben meegedaan. Daarom moesten we in de voorbereiding vooral naar elkaar toe groeien om er straks echt als team te staan. Onderlinge duidelijkheid en plezier zijn daarin het meest belangrijk. Samen een doel hebben. Ik hoop op een mooi dagsucces, en heb natuurlijk de ambitie om ooit het kampioenschap te winnen. Dit jaar hoeft het nog niet, maar zeg nooit nooit in de zeilsport!”

Veel zal voor Lodewijk deze zomer dus in het teken van het skûtsjesilen staan. Tussen 5 en 18 augustus is Lodewijk als schipper eindverantwoordelijk. “Het is een hobby, een passie. Ik doe het naast mijn baan, dus met verlofdagen. Mijn werk is prachtig, maar competitiezeilen op een skûtsje met een leuk team blijft in de zomer het mooiste dat er is!”

Zaterdag 5 augustus klinkt klokslag 14.00 uur het startschot van de SKS op de water van Grou. Interesse? Volg Lodewijk en zijn prestaties via www.skutsjesilen.nl of op Facebook Vrienden van Skûtsje d’halve Maen en Boeier Albatros.

Lodewijkmeeter2