Hier groeit (straks) BOSK!
"Als bomen kunnen wandelen, kunnen wij veranderen." Tijdens onze Open Dag op Ecopark De Wierde was de entree niet toevallig een symbolisch wandeling door het inmiddels bekende BOSK van Arcadia door landartiest Bruno Doedens.
BOSK heeft bijgedragen aan de bewustwording van de verstoorde balans tussen mens en natuur. Met duizenden mensen zijn in mei t/m augustus vorig jaar de bomen naar nieuwe locaties gebracht. Aangevuld met meer dan 60 activiteiten waaronder tentoonstellingen en exposities heeft BOSK de noodzaak tot verandering onderstreept.
Omrin was 'duurzaam partner' van LF2018 / Leeuwarden Culturele Hoofdstad en BOSK. Uiteraard doen we ook graag actief mee aan de legacy. Daarom liepen 50 bomen van BOSK van mee. Ze krijgen bij ons op het Ecopark De Wierde straks een mooie plek om ons park te vergroenen. En als onderdeel van het nieuwe 'werklandschap van de toekomst'. Samen halen we alles eruit!
"Bomen vergroenen diverse locaties en helpen bij wateroverlast en hittestress"
Bedenker... Bruno Doedens
Bosk is bedacht door landschapskunstenaar Bruno Doedens (1959). Doedens experimenteert al ruim twintig jaar met het wezen van het Nederlandse landschap. Vanuit SLeM – Stichting Landschapstheater en Meer, onderzoekt hij hoe cultuur en natuur met elkaar samenhangen. In zijn essay ‘Planet Paradise’ (2021) beschrijft hij de noodzaak om de verhouding tussen mens en natuur te herzien.
Doedens verbindt de kracht van de verbeelding met het mobiliseren van sociale energie. Zijn tijdelijke landschappen zijn een speelse samenwerking tussen menselijke activiteit en de dynamische kracht van de natuur. De nieuwe, tijdelijke landschappen verbazen, verrassen en verwonderen. Het publiek is deelnemer en toeschouwer tegelijk, de natuur is mede-kunstenaar.
Want volgens Doedens kunnen wij alleen veranderen als we durven te geloven in nieuwe verhalen, verhalen die verrijkend zijn voor de aarde in plaats van belastend. Er zijn nieuwe tot de verbeelding sprekende ‘bruggen’ nodig om ons perspectief te verschuiven en om ons bewust te laten zijn van de belangen van de natuur en de aarde als geheel. Culturele ‘bruggen’ hebben we nodig om ons paradigma te verschuiven en opnieuw als aardbewoners te aarden en om te leren de belangen van de lange termijn boven de korte termijn te stellen en zo een goede voorouder te zijn.