Japanse studente Mitsuki inspireert met upcycling Japanse traditie

Lucaskemper Mitsukinakao Favoriet HR 7 Min

'Met upcycling Japanse traditie in Leeuwarden doorgeven'

Mitsuki Nakao (24) uit het Japanse Osaka studeert dit jaar ‘sustainable entrepreneurship’ aan Campus Fryslân in Leeuwarden. Momenteel doet Mitsuki onderzoek naar duurzame opleidingsprogramma’s binnen afvalbedrijf Omrin.

 

Ze is bijzonder actief met duurzaamheid. Voordat Mitsuki in Leeuwarden kwam studeren, startte ze in Japan een eigen kledingmerk Tsukuroi (vrij vertaald ‘reparatie’). Met het upcyclen van oude kimono’s creëert de jonge ondernemer nieuwe producten. Het kernconcept is Zero Waste Design. ,,Ik wil actief meewerken aan een betere wereld”, vertelt ze. Inmiddels heeft ze ook al een aardig beeld van Omrin: ,,Het is heel interessant om te zien hoe dit bedrijf echt werk maakt van duurzaamheid.”

"Ik wil actief meewerken aan een betere wereld"

Mitsuki Nakao - oprichter Tsukuroi - upcycler van kimono's

Opruimgoeroe Marie Kondo

Japan is vooral bekend om de ‘opruimgoeroe’ Marie Kondo, met haar ‘KonMari’-methode: je leven zal veranderen als je orde en rust aanbrengt in de ruimte om je heen. Bij opruimen draait het om de vraag: word ik hier blij van? Als een item in je leven een positief effect op je heeft, mag je het houden. Heeft dat het niet, moet je het wegdoen. Maar let op: eerst moet je dat item bedanken. Ook bij het wegdoen van spullen met emotionele waarde helpt de opruimexpert.

 

Voor Mitsuki is het nieuwe waarde geven aan gebruikte kimono’s ook cruciaal: ,,Naar schatting liggen ruim 800 miljoen kimono’s ongebruikt in Japanse kledingkasten en tweedehands winkels. Steeds minder mensen dragen ze nog, dus heb ik nagedacht wat je ermee kunt doen. Traditionele kimono’s zijn vaak gemaakt van 100% natuurlijke materialen zoals zijde en katoen, dus heel geschikt voor nieuwe producten, zoals bijvoorbeeld mooie kwaliteit shirts en tasjes. Het concept slaat echt aan onder jongeren, want ook in Japan gaan steeds meer mensen bewuster om met recycling en upcycling. Veel jongeren voelen zich erg verantwoordelijk en vinden dat je de natuur schoon moet houden en niet alles zomaar weg moet gooien. Ook ouderen zijn vanuit hun traditie gewend om verantwoordelijk met de aarde om te gaan.”

Lucaskemper Mitsukinakao Favoriet HR 2 Min
Lucaskemper Mitsukinakao Favoriet HR 3 Min

Studeren in Leeuwarden

Mitsuki’s bewustzijn voor een betere wereld zorgde er ook voor dat ze in Leeuwarden is gaan studeren. ,,De mensen zijn hier echt actief bezig met duurzaam ondernemen. Mijn afstudeeronderzoek bij Omrin is ook gericht op interne trainingsprogramma’s. Hoe zorg je ervoor dat je bedrijf écht een duurzaam DNA heeft? Omrin werkt daar actief aan. Met dat DNA zit het bij Omrin wel goed, zij waren recentelijk het duurzaamste bedrijf van Nederland. Ik neem die kennis graag uit Leeuwarden mee naar Japan.”

 

In haar duurzame merk combineert Mitsuki oud en jong. ,,In Japan komen ouderen graag bij elkaar, vaak in een wijkcentrum. Zij zoeken daar contact en een gezamenlijke activiteit. In dit geval kunnen ze samen naaien, ook een Japanse traditie waar veel ouderen goed in zijn. Ik heb jonge designers gevraagd voor het ontwerp. Zo breng ik jong en oud eveneens in verbinding. Samen maken we de wereld.”

Gender-free kleding

Mitsuki wil met upcycling een inclusieve samenleving stimuleren waarin mensen zich vrij kunnen uiten. ,,We maken gender-free kleding; we hebben geen mannen of vrouwen kleding, we hebben alleen maten, zodat iedereen ervan kan genieten. We maken gebruik van de wijsheid van de Japanse traditionele cultuur, die ons een duurzame levensstijl aanleert en geven het door via ‘nieuwe’ producten.”

 

Pop-up store

Afgelopen weken organiseerde Mitsuki, die haar producten via Instagram  promoot, al een paar keer een heuse pop-up store. Ze deed dat in Campus Fryslân en Biosintrum Oosterwolde. ,,Ik ben nu zes maanden bezig en heb in Japan al tientallen shirts verkocht. Hier in Friesland is eveneens interesse. Het gaat mij niet direct om de aantallen, maar meer om het idee te verspreiden om kleding te hergebruiken als het kan. Het zijn unieke producten en het geeft de Japanse traditie op een mooie manier door. Ik ben nu tevens met tasjes voor je mobieltje of cosmetica gestart, want die zijn helemaal populair in Japan. Ik hoop dat het hier in Leeuwarden ook aanslaat.”

Lucaskemper Mitsukinakao Favoriet HR 5 Min
Lucaskemper Mitsukinakao Favoriet HR 6 Min
Lucaskemper Mitsukinakao HR 4 Min
Lucaskemper Mitsukinakao Favoriet HR 1 Min