Onnodige rij zorgt soms voor schrijnende situaties
Geplaatst op: 16-04-2020Stephan Efdé werkt op de milieustraat van Omrin aan de Greunsweg in Leeuwarden. Bij de ontvangst, op het bordes en verderop het terrein. Leeuwarden is een drukke ‘afvalhub’, een plek van de overslag, inzameling en milieustraat. Daardoor is er ook extra veel verkeer. En ondanks alle oproepen om te minderen, blijft de stroom bezoekers naar de milieustraat groot. Te groot. Zijn ervaring.
Collega's Stephan en Samantha bij de receptie van milieustraat Leeuwarden.
Stephan vertelt rustig, maar is naar eigen zeggen af en toe best verbaasd over de situaties op de milieustraat. “Je blijft vriendelijk, maar bezoekers hebben regelmatig een extreem kort lontje. Blijkbaar omdat ze al lang thuiszitten. Ondanks dat je uitlegt dat we vanwege het coronavirus voor de veiligheid strenge maatregelen hebben moeten treffen, stuit het nog vaak op onbegrip aan de poort. Mensen hebben één blik in de ogen: hoe kom ik zo snel mogelijk bij de finish, hoe kom ik op het bordes?” vertelt Stephan. “Af en toe op het agressieve af…”
1,5 meter
Hij zit vanochtend in de receptieruimte, samen met collega Samantha. Links komt de stroom particulieren op hun af en rechts rijden de Omrin-voertuigen het terrein op via de weegbrug. Het is een continue stroom. Stephan is inmiddels veel gewend, maar de laatste maand is de situatie op de milieustraat heel bijzonder. Er mogen maximaal vijf bezoekers op het bordes, vanwege de 1,5 meter afstand maatregel. Stephan: “Daardoor neemt de rij toe. We mogen maar een paar mensen toelaten. Niet iedereen begrijpt dat, of wil dat begrijpen.”
KInderen
Hij vervolgt: “Nog steeds denken mensen ‘het is niet voor mij bedoeld, want in het noorden valt het allemaal wel mee met die corona’… Dan denk ik: ‘wat gaat hier niet goed?’ Ondanks de waarschuwingen zitten er ook nog regelmatig veel kinderen in de auto’s. Ze zien het nog te vaak als een uitje. Je krijgt zelfs de vraag of ze er op het bordes even uit mogen. Dat is streng verboden, want veel te gevaarlijk. De rij wordt ook regelmatig als speelplaats gebruikt. En de 1,5 meter afstand houden wordt helaas lang niet altijd gevolgd.”
Vogelhuisje
“Andere voorbeelden? Vanochtend stond hier een oude vrouw met de bovenkant van haar vogelhuisje. Eerlijk. Het dakje was eraf gewaaid, en die moest per direct naar de milieustraat gebracht worden. Kon niet wachten…” Collega Samantha vult aan: “Je hebt ook vaste gasten. Die zeggen letterlijk: anders zit ik toch alleen thuis. Kijk, dat is niet de bedoeling.”
Schrijnend
Om mensen toch op het hart te drukken dat ze alleen voor noodgevallen kunnen komen, staan er verkeersregelaars, borden en #blijfthuis. Stephan: “Lachend roepen mensen #benikweer! Onbegrijpelijk. Ze zien de ernst van de situatie blijkbaar niet.” Hij besluit: “De meest schrijnende situatie vond ik gisteren een verpleegster die haar noodzakelijk afval niet kwijt kon, omdat ze door haar dienst pas aan het eind van de dag kon aansluiten. Helaas te laat. Want er stonden voor haar mensen met twee cocosmatten, iemand met vijf batterijen en eentje met een accu de rij op te houden. Dan denk je: beste mensen, blijf nog even thuis, zodat de noodgevallen ruimte houden om te komen. Voor hen is het écht nodig."