10 zomertips tegen stank en ongedierte in je container

Het is zomer in Nederland. Lekker relaxen in de tuin met een koud glas drinken, je voeten in een bak met water. Of luierend in een hangmat met een goed boek. Niemand doet je wat. Wel jammer van de stank van je container. Dat had niet gehoeven. 10 handige zomertips om stank en ongedierte in je container te voorkomen:

 • Tip 1: geef maden in je container geen kans
  Last van maden in je Biobak of Sortibak? Lavendel en klimop (Hedera) zijn giftig voor maden. Door een paar takken van een van deze planten in je container te leggen, zijn maden verleden tijd. En lavendel laat ook nog eens een heerlijke geur achter in je container.
 • Tip 2: geen stinkende luiers
  Heb je kleine kinderen? Dan zal een groot deel van je restafval waarschijnlijk bestaan uit luiers. Tijdens warme dagen kan er in luiers snel ongedierte ontstaan. Houd je container fris door luiers te verpakken in een luchtdichte zak voordat je ze in de Sortibak gooit.
 • Tip 3: ongedierte voorkomen
  Door een dun laagje zout of kalk tussen het afval te strooien kan ongedierte zoals maden op een milieuvriendelijke manier worden bestreden. De larven drogen door het zout of kalk uit, waardoor er geen overlast ontstaat.
 • Tip 4: voorkom stank door broei
  Vochtig afval kan bij warm weer gaan broeien en zorgt voor extra stank. Leg gedroogd gras onderin de Biobak en laat afval eerst uitlekken voordat je dit weggooit; nat afval zorgt ervoor dat het rottingsproces sneller op gang komt, met stankoverlast tot gevolg. Hierdoor voorkom je ook dat er op de bodem afvalresten kunnen aankoeken.
 • Tip 5: houd vliegen op afstand
  Hang mottenballen in een panty aan het handvat van de Biobak. De geur van mottenballen houdt vliegen op afstand. Niet alleen blijven de vliegen weg, ook kunnen ze geen eitjes leggen waardoor er geen larven en maden in de container kunnen ontstaan.
Klimop
Lavendel
 • Tip 6: geef vliegen geen kans
  Zorg dat de klep van de Biobak goed dicht zit door er bijvoorbeeld een steen op te leggen. Hierdoor kunnen er geen vliegen in de container komen, waardoor er geen eitjes kunnen worden gelegd.
 • Tip 7: keep it cool!
  Plaats de Biobak en Sortibak op een koele plek in de schaduw. Hierdoor is er minder broei-effect en ontstaat er minder stank.
 • Tip 8: weg met fruitvliegjes
  Fruitvliegjes op je aanrecht? Azijn met een scheutje afwasmiddel in een bakje houdt fruitvliegjes weg van de bron. Basilicum werkt ook, fruitvliegjes kunnen niet tegen de geur van dit plantje.
 • Tip 9: sluit verpakkingen af
  Gooi verpakkingen zo schoon mogelijk in de Sortibak. Houd doppen van drankenkartons en deksels van plastic bakjes dicht om stankoverlast tegen te gaan.

 • Tip 10: houd je container schoon
  Last but not least: houd je container schoon. Het regelmatig schoonmaken van de container met water en azijn of groene zeep zorgt voor minder last van stank en het ontstaan van ongedierte.

Ga je op vakantie? Laat je container bij langere afwezigheid dan leeg en schoon achter. Ook is het goed om te weten dat inbrekers soms containers gebruiken om op te klimmen. Berg je Sortibak en Biobak daarom tijdens je vakantie slim op!