Een steentje bijdragen aan een schone en duurzame wereld? Dat is soms gemakkelijker dan je denkt. Wat dacht je van minder afval produceren? Goed voor het milieu en in de meeste gevallen ook goed voor jouw portemonnee.
10 tips om gemakkelijk minder afval te produceren.
- Tip 1: Bekijk folders via een website of app
Reclamefolders. Om de drie, vier dagen krijgen we weer een dik pak met de aanbiedingen van de week op de mat, verpakt in een plastic jasje. Jaarlijks krijgen we per adres zo’n 1600 (reclame)folders per jaar, oftewel ruim 32 kilo aan papier. Ik hoor je denken: ‘maar hoe blijf ik dan op de hoogte van al die aanbiedingen?’. Nou, dat kan ook digitaal. Op je smartphone bijvoorbeeld. Via websites of apps zoals Reclamefolder en Spotta zijn alle folders te bekijken waar en wanneer je maar wilt. Handig, toch?
- Tip 2: Gebruik een duurzame shopper
Van de aanbieding in de digitale folder naar de supermarkt of kledingwinkel. Ook daar kun je minder afval produceren door je eten of nieuwe T-shirt mee te nemen in een eigen (duurzame) shopper of tas. Gratis plastic tasjes mogen dan niet meer worden uitgegeven, veel winkels bieden papieren tasjes aan. En die zijn ook milieubelastend. Een eigen duurzame shopper waar je even mee vooruit kan betekent minder afval!
- Tip 3: Bespaar geld met oplaadbare batterijen
Ze zijn zo handig en overal te koop: batterijen. En hoewel ze een stuk goedkoper zijn dan oplaadbare batterijen geldt hier: goedkoop is duurkoop! Gebruik als het even kan oplaadbare batterijen in plaats van eenmalige batterijen. Die zijn onder aan de streep tot wel 1000x keer goedkoper dan gewone batterijen. Toch eenmalige batterijen gebruiken? Lever deze dan, wanneer ze zijn opgebruikt, weer in bij een daarvoor bestemde bak. Wij voeren ze dan op de juiste manier voor je af!
- Tip 4: Pak die korting met een meeneembeker
Weg met wegwerpbekers! Meeneembekers zijn aanzienlijk beter voor het milieu en vaak ook beter voor jouw portemonnee. Op stations en steeds meer andere plekken krijg je korting als je je eigen beker meeneemt. Win-win, toch? - Tip 5: Voorkom voedselverspilling
Jaarlijks gooien we 40 kilo voedsel per persoon weg. Dat dat zonde is, daarover zijn we het wel eens. Maar hoe beperk je het weggooien van eten en drinken? Nou, door goed te letten op de versheiddatum en de hoeveelheid voedsel die je inkoopt. Kijk hoeveel eten je per persoon nodig bent per persoon en koop dat. Niet meer en niet minder. Achteraf veel voedsel weggooien is zonde én duur.


- Tip 6: Leen van de buurman of buurvrouw
Gereedschap kun je kopen, maar je kunt het ook lenen! 80% van onze spullen gebruiken we namelijk niet vaker dan eens per maand. Dus vraag jezelf altijd af: ‘Heb ik die nieuwe decoupeerzaag wel echt nodig en hoe vaak? Als je een voorwerp maar eens per jaar gebruikt, kun je het misschien ook lenen bij je buurman of buurvrouw.
In tijden van coronacrisis is deze tip wellicht iets lastiger uit te voeren. Volg de geldende richtlijnen van het RIVM, houd ten alle tijden 1,5 meter afstand van elkaar.
- Tip 7: Print dubbelzijdig
Wil je jouw entreeticket voor dat festival uitprinten op papier? Kijk of het ook digitaal kan. Dat scheelt papier. Door papierrecycling in Nederland worden jaarlijks ruim 7 miljoen bomen niet geoogst. Moet je toch echt printen, print dan dubbelzijdig.
- Tip 8: Gebruik je eigen drinkfles
Met de komst van de KunststofSorteerInstallatie (KSI) in Heerenveen kunnen we kunststoffen zoals plastic wegwerpflesjes goed recyclen, maar een 100% score behaal je alleen door geen afval te produceren! Neem daarom je eigen drinkfles mee. Goedkoper en beter voor het milieu!
- Tip 9: Gooi niet weg, repareer
Ho, stop, niet weggooien! Kleding, fietsen, speelgoed en elektrische apparaten zijn vaak nog gemakkelijk te repareren. Dus gooi niet zomaar je ‘kapotte’ koffiezetapparaat weg. Ben je niet zo handig? Ga naar een Repair Café! Je spullen worden hier vaak gratis gerepareerd. Wereldwijd zijn er 1940 Repair Cafés, waarvan bijna 500 in Nederland. Je vindt daarom altijd een Repair Café bij jou in de buurt.
- Tip 10: Breng het naar de kringloop
Oude spullen waar je echt vanaf wil? Gooi het niet weg, maar breng het naar een kringloopwinkel! Spullen die jij niet meer nodig bent, zijn misschien nog wel waardevol voor een ander. Lever het in en geef het door! Breng jouw oude lamp, bank, kast of jas naar een van onze Kringloop Omrin Estafettewinkels*! Andersom geldt dit ook: bezoek eens een Estafettewinkel om te speuren naar unieke items!
*Jaarlijks redt Stichting Omrin Estafette 2,4 miljoen kilo ‘afval’ van de afvalberg.
We kunnen steeds beter recyclen. Met geavanceerde technieken en slimme toepassingen zijn we in staat om meer dan 71% van het huishoudelijk afval te recyclen. Omrin is daarmee koploper in de circulaire economie en voor 2020 lijkt het landelijke doel – 75% recycling van huishoudelijk afval – te worden gehaald. Maar 100% recycling, oftewel een circulaire economie, is nog ver weg. Ook zijn sommige afvalstromen, zoals papier, slechts een beperkt aantal keren te recyclen. De oplossing op korte termijn voor een schone en duurzame wereld? Minder afval!
Meer tips? Deel ze met ons! Dat kan via onze socialmediakanalen of door een mail te sturen naar communicatie@omrin.nl
