Een inclusieve samenleving creëren
Inclusiviteit op de werkvloer
Elk jaar bieden we ruim 350 waardevolle leer- en werkplekken aan vrijwilligers. Veel van hen hebben een afstand tot de arbeidsmarkt en vinden bij Estafette zingeving en structuur en zelfvertrouwen plus de bevestiging bij onze 'Estafette familie' te horen. Anderen geven hun werkervaring en kennis graag door. Ons team van begeleiders is bedreven in het naar boven halen van talenten, bijvoorbeeld in het selecteren, verkopen of het herstellen van herbruikbare spullen en materialen.
Iedereen is welkom
Estafette gelooft dat er ruimte is voor iedereen om mee te doen op de arbeidsmarkt en van waarde te zijn. Iedereen is welkom ongeacht wat je in het verleden hebt gedaan, je opleiding of ervaring. We hebben allemaal zo ons eigen verhaal. Estafette hanteert voor de vrijwilligersvacatures het principe van ‘open hiring’ om talenten te ontdekken en of ontwikkelen. Dat houdt in dat je, als je wilt werken, gewoon aan de slag gaat. Motivatie is het belangrijkste selectiecriterium*.
* Uiteraard hanteren we ook hierbij een aantal basisafspraken en meten we of iedereen zich aan die afspraken houdt. Is dat niet het geval, dan zullen we afscheid moeten nemen.
Estafette is een actieve hub die verbindt
Estafette ziet zichzelf met haar recyclewinkels en haar Recycle Boulevard als dé plek in Friesland waar leerlingen van onderwijsinstellingen of trajecters van maatschappelijke organisaties en sociale ondernemingen zich kunnen ontwikkelen of voorbereiden op re-integratie door participatie. We werken intensief samen met verschillende MBO-opleidingen, praktijkscholen en hoge scholen. Dat levert alleen al in de Recycle Boulevard ruim 120 stageplekken op op jaarbasis. Veel van deze studenten zijn statushouder en hebben in het land van herkomst nog geen opleiding gevolgd en of werkervaring opgedaan. Doordat ze bij Estafette een stage volgen voordat ze 27 zijn, kunnen ze instromen in het MBO-onderwijs en gebruik maken van studiefinanciering. Vaak maakt dat later het verschil bij het vinden van werk. Voor al deze trajecten ontvangen wij geen bijdrage van de gemeente.
Wij bieden een breed scala aan werkzaamheden aan zowel in de winkel als achter de schermen (o.a. inname, sortering, reparatie of upcyclen van ingebrachte zaken) met de nodige begeleiding. De kosten die we maken worden vergoed door inkomsten uit de verkoop. We betalen iedere vrijwilliger een (maximale) vrijwilligersvergoeding per maand, rekening houdend met de eisen van de belastingdienst en de sociale dienst. Ook bieden we opleidingen aan en ondersteuning bij de persoonlijke ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan een heftruckopleiding of een VCA diploma, waardoor een baan bij het uitzendbureau ineens wél binnen handbereik ligt. Dit alles kunnen we bekostigen vanuit de omzet.
De kracht van Estafette is dat we:
- mogelijk maken dat (deelnemers)trajecten van de verschillende samenwerkingspartners naadloos op elkaar aansluiten en zo voorkomen we dat mensen terug moeten naar de geraniums of dat er doublures ontstaan;
- ervoor zorgen dat iedereen telkens laagdrempelig het maximale uit zichzelf blijft halen door organisaties in elkaars verlengde te plaatsen;
- besparen op maatschappelijke kosten doordat de samenwerkingspartners niet hoeven te investeren in huisvesting en het creëren van werkplekken;
- (stage)plaatsen bieden aan kwetsbaren in de samenleving, ook als daar vanuit de gemeente geen middelen voor beschikbaar zijn.