Duurzame samenwerkingen
Leren en werken
Estafette geeft samen met onderstaande organisaties elke dag kennis, ambachten en inspiratie door.
Samen kun je elkaar versterken en verder komen. Elke dag geven wij kennis, ambachten en inspiratie door in samenwerking met scholen, stichtingen, sociale ondernemingen en overheidsinstellingen.
Scholen
Friesland College | FC Extra
Stichting Estafette en het Friesland College werken samen om de (flex) entree-opleiding MBO1 vorm te geven in de praktijk. Zo kunnen studenten het geleerde meteen in de praktijk toepassen. Onze winkels zijn één groot leslokaal. Deze opleiding is bedoeld voor jongeren tot 27 jaar zonder diploma of startkwalificatie. Dankzij de entreeopleiding kunnen mensen een officieel mbo-diploma halen, relevante werkervaring opdoen bij stichting Estafette en doorstromen naar een specifieke mbo 2 of 3 opleiding.
* Dit zijn statushouders, daarnaast werken we met FC aan een inburgeringstrajecten waarbij we op de werkvloer statushouders en asielzoekers koppelen aan een taalbuddy.
Friesland College | D'Drive
Onze circulaire werkplaatsen en onze stijlkamers en digitale omgeving bieden een unieke leeromgeving voor studenten van de studies: creatief vakman, interieuradviseur, medewerker productpresentatie, ruimtelijke vormgever en allround DTP-er.
Friesland College | Handel & Ondernemen
Onze winkels vormen een uitstekende leeromgeving voor studenten van de studies: assistent verkoop/retail, ondernemer retail en manager retail.
Friesland College | Hout, Meubel en Interieur
Onze timmerfabriek is een inspirerende leeromgeving voor de studie allround meubelmaker/ (scheeps)interieurbouwer.
Stichting Lezen & Schrijven
Samen bestrijden we laaggeletterdheid en stimuleren wij het ontwikkelen van digitale vaardigheden. En het mooie is: wij leren ook veel van de studenten!
Bedrijven en Maatschappelijke organisaties
De Eethoek
In de Recycle Boulevard serveert De Eethoek heerlijke koffie en verse broodjes. De broodjes, soepjes en taartjes worden bereid zonder verspilling van voedsel. In het team werken o.a. statushouders die op deze manier werkervaring opdoen en mensen in een reintegratietraject. De gastvrouwen hebben jaren ervaring in de Leeuwarder horeca en staan je graag te woord.
- De Eethoek is geopend van maanag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.
- Huur je een vergaderruimte bij de Recycle Boulevard? Dan kan De Eethoek de catering verzorgen. Je huurt de ruimte al voor €40,- euro per dagdeel. Interesse? Mail voor het huren van de ruimte naar info@estafetterecyclewinkels.nl en voor de catering naar info@deeethoekcatering.nl.
Louise Cohen
Polyvalent Ontwerper Louise Cohen heeft internationaal naam gemaakt met ontwerpen van 3 gram tot meer dan 3000 kilo. Samen met Estafette ontwikkelde ze The Upcycle Collection; een unieke designcollectie gemaakt van spullen die je tegen kunt komen in een interieur: o.a. borden, bestek, glas, gordijnen, tafels, stoelen, kastenwanden, lampen en tapijten. Verschillende kleurcomposities maken dat elk enkel stuk zijn eigen karakter houdt en tegelijk duidelijk onderdeel is van een familie met een gedeeld kleur DNA. We richten ons op de duurzame zakelijke markt maar uiteraard is de collectie ook voor particulieren te koop!
Prijswinnende THE UPCYCLE COLLECTION maakt interieurs woest aantrekkelijk
Louise Cohen ontwierp in nauwe samenwerking met de Recycle Boulevard THE UPCYCLE COLLECTION: een unieke designcollectie van hergebruikte interieurs items. In de circulaire werkplaats produceren onze vrijwillige vakmensen, studenten en statushouders deze collectie. THE UPCYCLE COLLECTION won in 2019 de Vredeman de Vries Prijs voor Vormgeving.
A House of Happiness maakt gordijnen van reststof
Ook A House of Happiness is één van deze duurzame ondernemers bij de Recycle Boulevard, in samenwerking met designer Louise Cohen. Een selectie van de collectie gordijnen vind je op de Recycle Boulevard, namelijk de ‘upcycle’ gordijnen. Als grondstof voor deze unieke gordijnen worden de snijresten van 100% nieuw geproduceerde stoffen gebruikt. De stoffen worden handmatig geselecteerd en ambachtelijk verwerkt tot bijzondere op maat gemaakt gordijnen. Daaranaast worden ook restant gordijnen en woonkussens gemaakt van afvalstof hier verkocht.
L.A.P. Atelier biedt naaisters kansen
L.A.P. staat voor Liefde, Aandacht en Progressie. Het naaiatelier biedt cliënten van Fier de kans om zich verder te ontplooien. Zij maken van reststoffen van gordijnen (A-keuze materiaal) nieuwe waardevolle producten, die verkocht worden in de Recycle Boulevard. L.A.P. Atelier is opgericht door A House of Happiness en Fier.
dbieb geeft verhalen door
Voorlezen is leuk én belangrijk. Het bevordert de taalontwikkeling en maakt kinderen taalgevoelig. Om het voorlezen extra te stimuleren lezen voorleesvrijwilligers van dbieb elke woensdagmiddag van 15.00 – 15.30 uur in de Recycle Boulevard van Estafette in Leeuwarden voor aan de allerkleinsten. Zij lezen mooie verhalen voor uit boeken die in de winkel te koop zijn. Zo komen jonge kinderen op een laagdrempelige manier in aanraking met (voor)lezen. En laten we ouders zien dat voorlezen overal kan. Zo geven dbieb en Estafette kennis én verhalen door.
Stam brengt werk in goede banen
Stam vindt dat iedereen recht heeft op passend, betekenisvol en betaald werk. Het team van Stam helpt mensen die door een beperking ondersteuning nodig hebben bij het vinden en behouden van een passende baan. Stam neemt drempels weg, onderzoekt welke vervolgstappen nodig zijn en begeleidt hierbij. Samen zetten Stam en Estafette zich in om vrijwilligers van Estafette te trainen. De vrijwilligers kunnen zo hun talenten ontdekken en zich ontwikkelen, zodat ze een baan kunnen vinden die bij hen past.
Wurkjouwer (Pastiel) laat talenten bloeien
Voor de winkels in Leeuwarden en Sneek maakt Wurkjouwer prachtige, stoere woonitems voor de verkoop, gemaakt van afval dat anders in de container zou belanden. De organisatie laat mensen hun talenten (weer) ontplooien door creatieve activiteiten aan te bieden, in onder andere een fietsenmakerij, een moestuin en een meubelwerkplaats. Anderstaligen worden gestimuleerd de Nederlandse taal te gebruiken. Wurkjouwer voert ook werkzaamheden uit voor het WMO-loket.
Werkpro d'Ambacht verkleint de afstand tot de arbeidsmarkt
Werkpro d'Ambacht is activerings- en dagbestedingsproject dat meubels levert met een industriële twist. De meubels worden vervaardigd uit afval, door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. D'ambacht geeft met gerichte vakkennis de steun in de rug die nodig is om die afstand te verkleinen. Medewerkers ontwikkelen ondertussen ook hun sociale en werknemersvaardigheden.
Traject BV brengt werkzoekenden dichter bij een baan
Verbindingen leggen tussen werkzoekenden en plekken op de arbeidsmarkt, dat is de expertise van Traject BV (onderdeel van Stichting Jobstap).
Aanzet zorgt voor goed werkende computers
Stichting Aanzet controleert alle computers en bijbehorende materialen die bij de Recycle Boulevard binnenkomen. De vrijwilligersorganisatie is soms ook aanwezig om op locatie reparaties uit te voeren. Stichting Aanzet is een vrijwilligersorganisatie in Friesland, waar mensen werken met een psychische en/of sociale kwetsbaarheid. Denk aan mensen die eenzaam zijn of ervaring hebben met een burn-out of een depressie. Door vrijwilligerswerk te doen, werken zij aan hun herstel en persoonlijke ontwikkeling.
Stadshout Leeuwarden redt gekapte bomen en maakt er moois van
Stadshout Leeuwarden redt gekapte bomen uit Leeuwarden en omstreken van de versnipperaar. Deze sociale onderneming wordt gerund door Ithran en Danita: twee jonge, gepassioneerde ondernemers die met hun werk iets willen toevoegen aan de wereld en mensen willen inspireren. De twee geven het hout van de gekapte bomen uit de stad een tweede leven en maken er circulaire producten van voor in- en om het huis. Stadshout Leeuwarden doet vooral maatwerkopdrachten, maar van het resthout dat hierbij overblijft maken zij allerlei producten die ze bij de Recycle Boulevard in hun shop-in-shop verkopen. Zo geven ze zoveel mogelijk hout een nieuwe functie en gaat er zo min mogelijk verloren.
Online Projectvloer
De duurzame vloerkleden van Online Projectvloer te koop zijn in al onze 7 winkels zijn gemaakt uit tapijtrestanten en afgewerkt met gerecyclede garens. Ze worden door mensen met een beperking en een afstand tot de arbeidsmarkt genaaid. Bovendien worden de restanten die hiervan nog overblijven verwerkt in tuinmeubilair. Echt alles wordt hergebruikt!
Overheid
AFAC geeft niet opgehaalde fietsen een tweede leven
Het Algemeen Fietsen Afhandel Centrum (AFAC) voorkomt overlast door fout geparkeerde fietsen in beslag te nemen en te registreren. Als de fietsen na een bepaalde periode niet zijn afgehaald worden ze aan stichting Omrin Estafette verkocht, zodat wij ze kunnen opknappen en in de winkels plaatsen. AFAC is een samenwerking tussen de gemeente Leeuwarden en de politie Fryslân.
Caparis coacht werkzoekenden
Estafette en Caparis voeren samen de zogenaamde LKS-trajecten uit (loonkostensubsidie). Wij bieden de werkzaamheden en Caparis doet de begeleiding naar betaald werk. Caparis is onderdeel van de Gemeente Leeuwarden.
Interesse?
We hebben altijd oren naar nieuwe samenwerkingen en werken graag samen met re-integratiebedrijven, (praktijk)scholen en maatschappelijke organisaties. Heb je een idee of voorstel en wil je kennis maken? Stuur een e-mail naar info@estafetterecyclewinkels.nl