Iedereen verdient het om zich nuttig en gewaardeerd te voelen
Leestijd: Geplaatst op: 20-02-2021Ieder jaar op 20 februari organiseren de Verenigde Naties de Internationale Dag van de Sociale Rechtvaardigheid. De dag is bedoeld om de focus te leggen op hoe wij zo sociaal mogelijk kunnen omgaan met onze medemens. Want we hebben het hier bijzonder goed, en dan mogen we best een stukje van onze weldaad afgeven aan onze minderbedeelde medewereldbewoners. Dit jaar ligt de focus van de oproep op sociale rechtvaardigheid in de digitale economie. De digitale economie is de arbeidswereld aan het transformeren, al jaren. Maar sinds begin 2020 hebben de gevolgen van de COVID-19-pandemie geleid tot nog meer digitalisering, ook op de werkvloer. En dat is voor sommige mensen lastig!
Het steeds meer thuiswerken heeft uiteraard z’n voordelen: regelingen voor werken op afstand hebben voortzetting van veel bedrijfsactiviteiten mogelijk gemaakt, waardoor de groei en de impact van de digitale economie verder zijn versterkt. Maar dit heeft ook de groeiende digitale kloof vergroot. Want wat nou als je nou niet zo digitaal vaardig bent of geen toegang tot internet hebt? Omdat je het niet kunt betalen, of omdat je niet over de juiste basisvaardigheden beschikt om hierin mee te bewegen en de informatie tot je te nemen? Dan worden de bestaande ongelijkheden alleen maar groter en wordt de afstand tot werk en maatschappij nóg moeilijker te overbruggen. Bij Estafette zetten we ons altijd in om de ontwikkeling van mensen te stimuleren en ze aan te laten blijven sluiten in de wereld. Juist in deze tijd.
Iedereen verdient het om zich nuttig en gewaardeerd te voelen
Estafette draagt dagelijks - ook nu tijdens de lockdown- actief bij aan achtste doel van de SDG’s: waardig werk en economische groei. Wij vinden het belangrijk dat de mensen die bij Estafette werken terecht het gevoel hebben dat ze iets bijdragen aan de maatschappij en daarbij plezier hebben. Iedereen verdient het om zich nuttig en gewaardeerd te voelen. Onze vrijwilligers kunnen hier de ervaring opdoen die zij nodig hebben om, daar waar ze dat willen en kunnen, door te kunnen groeien naar een betaalde baan. Zo niet, dan hebben ze bij ons blijvend een plek om actief te participeren. Zo kunnen we op een duurzame manier ons steentje bijdragen aan een betere, inclusieve maatschappij.
We proberen achter de schermen, op uitdrukkelijk verzoek van een deel van onze vrijwilligers die graag verbinding houden met collega’s in deze lastige tijd, werk en ritme te blijven creëren. Inbreng en verwerking van goederen gaat door en daarnaast blijven we, met voor al deze activiteiten toestemming vanuit de Rijksoverheid, spullen repareren. Deze werkzaamheden horen bij onze sociaal maatschappelijke functie, we vinden het belangrijk er juist nu te zijn voor de mensen die expliciet aangeven ons nodig hebben. Onze recyclewinkels vervullen deze belangrijke functie voor deze groep. Onze vrijwilligers vinden er een prettige en veilige werkomgeving. Die plek kunnen we gelukkig ook tijdens de gedwongen winkelsluiting tot op heden blijven garanderen.
Ongelijkheid verminderen
Het tiende doel vanuit de SDG-doelstellingen is het verminderen van de ongelijkheid. Bij Estafette krijgt iedere vrijwilliger dezelfde kansen en dezelfde vergoeding, gebaseerd op inzet, verantwoordelijkheden en aanwezigheid, wat de achtergrond, de leeftijd of het opleidingsniveau van de vrijwilliger ook is. Iedereen mag meedenken en krijgt de ruimte om dingen uit te proberen. Iedereen is even belangrijk in het bereiken van onze doelen.
Een inclusieve maatschappij creëren
Wij bieden ook tijdens deze moeilijke periode veel verschillende werkzaamheden aan zowel in de winkel als achter de schermen. Voor iedereen die hier behoefte aan heeft eventueel ook met begeleiding, bijvoorbeeld met stichting Lezen & Schrijven (lees er hier meer over De handen ineen in de strijd tegen laaggeletterdheid | Omrin - Wat geef jij door?) en met Stjoer (voor het bieden van ondersteuning bij de aankoop van door hen nagekeken tweedehands computers). Zo zorgen we ervoor dat we een plek zijn waar iedereen laagdrempelig het maximale uit zichzelf kan blijven halen. Soms worden er stappen gezet op het gebied van digitalisering, soms op andere gebieden. Waar we ook mee bezig zijn: het contact met en tussen mensen blijft hierbij steeds voorop staan.
Lossen we hiermee de wereldproblematiek op? Zeker niet. Maar we helpen als organisatie wel op kleine schaal bij het verwezenlijken van vooruitgang en sociale rechtvaardigheid in de context van de globalisering. En zien we welk positief verschil dat maakt bij onze collega vrijwilligers. Dat is onze impact. En daar doen we het voor.
Tekst: Marianne Couperus