Wat gebeurt er in jouw gemeente?

Wat gebeurt er in jouw gemeente?

en andere mooie initiatieven om zwerfafval tegen te gaan!!

Ameland 
Ameland zet zit in voor schone stranden

De Fryske Marren
Van 21 t/m 26 maart 2022 organiseert de gemeente een Himmelwike. Wil je ook meedoen? Neem dan contact op met de gemeente.

Harlingen
De mannen van Sterke Yerke zijn bezig om een nieuw vlot te bouwen. Daarmee kunnen we helaas niet de wereldzeeën vrij maken van plastic, maar wel bewustwording creëren. Te beginnen met onze eigen Waddenzee. Kijk ook naar de reportage van Omrop Fryslân 

Heerenveen 
Alle maatschappelijke organisaties in Heerenveen kunnen meedoen aan het project Schoon Belonen

Leeuwarden 
Als je vrijwillig je straat of buurt schoon wilt houden, kunt je daarvoor een grijper, rondzakhouder, afvalzakken en handschoenen krijgen. Voor straatschoonmaak- en buurtacties kun je gratis materialen lenen via de gemeente.

Noardeast-Fryslân en Dantumadiel
Wil je individueel opruimen of een opruimactie organiseren. Stuur dan een mail naar afval@noardeast-fryslan.nl
Vermeld daarbij je naam, adres en telefoonnummer en natuurlijk de datum waarop je dit wilt gaan doen. Dan kun je materialen lenen bij de gemeente. 

Ooststellingwerf  
Als je een opschoonactie start, kun je grijpers en vuilniszakken van de gemeente krijgen om het zwerfafval op te halen. En als alle vuilniszakken goed gevuld zijn, dan haalt de gemeente het afval gewoon bij je op. Mail voor meer informatie naar a.pol@ooststellingwerf.nl.  

Opsterland 
Op de burgemeester Harmsmaschool in Gorredijk is in 2020 de Waste Battle georganiseerd. Hierbij komen jongeren zelf met oplossingen om zwerfafval te voorkomen.

Súdwest-Fryslân
In de gemeente Súdwest-Fryslân kun je meedoen aan verschillende activiteiten of vraag een opschoonpakket aan. 

Terschelling  
Help jij mee om de stranden op Terschelling schoon te houden. De milieujutter organiseert jutacties op de stranden. Maar je kunt ook zelf aan de slag.  

Op Terschelling vind je ook de Jutfabriek. Een hele actieve club die plastic niet als afval ziet, maar als grondstof. Je doorloopt daar de hele cyclus: van jutten tot verwerken om er uiteindelijk weer iets nieuws van te produceren. 

En hou ook www.ikjut.nl in de gaten. Een leuk initiatief van de Waddenvereniging met workshops en echt Jut Safari's.

Tytsjerksteradiel  
Als inwoner kun je een zwerfafvalactie organiseren. De gemeente stelt voor inzamelacties materialen beschikbaar. 

Elburg, Nunspeet, Oldebroek
Meld je aan als Wijkheld in de gemeenten Elburg, Nunspeet of Oldebroek en ontvang materialen om zwerfafval op te ruimen. Zo zetten we ons samen in voor een schone leefomgeving.

Staat jouw gemeente/dorp of stad er niet tussen dan betekent dat niet dat je niks kunt doen. Wil je in actie komen kijk dan op https://www.supportervanschoon.nl/kaart/#kom-in-actie en kies wat voor actie jij wilt starten.