Gehoord & Gezien

Gehoord & Gezien

Landelijke Opschoondag

Op zaterdag 19 maart is de 20e Landelijke Opschoondag met als overkoepelend thema 'Elke verpakking telt!'. Het voorkomen van (zwerf)afval is natuurlijk het allerbeste. Zorg ervoor dat jij jouw verpakkingen op de juiste manier opruimt: Glas hoort in de glasbak, plastic en blikjes in de vuilnisbak. Dan kunnen er weer nieuwe producten van gemaakt worden. 
En als we allemaal elke dag één stukje zwerfafval opruimen zorgen we samen voor een schone wereld. Wie wil dat nou niet? Bestel dus snel je opschoonpakket en doe mee!!

 

Doorbraak Ocean Cleanup

Een geweldige doorbraak om plastic soup uit de oceanen te halen door Nederlandse Boyan Slat! Na jarenlang experimenteren lijkt nu toch eindelijk de oplossing gevonden te zijn. Lees hier het hele verhaal van Boyan Slat.

Skjin Wetter

Ook met onze gemeenten, It Fryske Gea, de Fries Milieu Federatie en de Waddenvereniging zijn er regelmatig schoonmaakacties. Zo wordt er van zaterdag 2 t/m zaterdag 9 oktober de vijfde editie van de grote schoonmaakactie Skjin Wetter gehouden in zes Friese gemeenten. Dan gaan ook weer honderden vrijwilligers op pad om zwerfafval op en rond het water in de deelnemende gemeenten op te ruimen. Vorig jaar deden onder andere duikers, kanoërs, hengelsporters, suppers, zeeverkenners en diverse andere vrijwilligers mee aan Skjin Wetter. Iedereen is vrij om zelf een tijdstip en locatie te kiezen om zwerfafval op te ruimen. Interesse? Kijk op de website van FMF.

World Cleanup Day

Zaterdag 18 september is de grootste wereldwijde zwerfafval opruimactie van het jaar: de World Cleanup Day. Samen met 180 landen steken we de handen uit de mouwen? Doe jij ook mee?

Zo organiseert JCI Friesland een actie op het Zaailand in Leeuwarden. Tussen 10.00 en 12.00 uur kun je meehelpen zwerfafval rapen en is er een gezamenlijke afsluiting met Wethouder Bert Wassink. Geef je op via JCI Friesland - Netwerk van ambitieuze en ondernemende mensen

Maar er zijn nog veel meer leuke activiteiten waar je aan kunt deelnemen. Kijk voor nog veel meer acties op World Cleanup Day Nederland - Plastic Soup Foundation  of Samen tegen zwerfafval (nederlandschoon.nl)

 

Boskalis Beach Cleanup Tour

Help jij deze zomer mee om onze stranden schoon te maken? Steek dan je handen uit de mouwen tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour. Vanaf 1 t/m 15 augustus langs alle stranden van Nederland. Uiteraard ook op onze 'eigen' Waddeneilanden. 

Himmelwikes weer van start

14 Juni zijn de Himmelwikes in de gemeenten Waadhoeke, Harlingen en Heerenveen van start gegaan. De Himmelwike is hét zwerfafval project met basisscholen in Friesland. Normaal gesproken doen we dit wat vroeger in het voorjaar. Maar door alle Corona beperkingen zijn de data opgeschoven naar half juni. Natuurlijk kunnen we merken dat er wat minder scholen meedoen met het zwerfafvalproject. Maar voor deze drie gemeenten doen er toch altijd nog bijna 3350 leerlingen mee!

Feestelijke opening in Sint Annaparochie
Wethouder Jan Dijkstra opende om 12.30 uur samen met de leerlingen van openbare basisschool ’t Fonnemint in Sint Annaparochie op feestelijke wijze de 20e editie van dit jaarlijkse zwerfafvalproject. In de gemeente Waadhoeke doen dit jaar ruim 2000 kinderen mee van 22 basisscholen. Natuurlijk stak hij daarna ook zelf de handen uit de mouwen. Hij heeft flink meegeholpen om samen met de kinderen de buurt en het bos schoon te maken. 

Duurzaam bijenhotel voor deelnemende scholen
Dit jaar bestaat de Himmelwike 20 jaar. Dit jubileum moet gevierd worden en daarom krijgen dit jaar niet alleen de deelnemers een cadeau, maar ook de scholen. Voor alle scholen die meedoen is er een duurzaam bijenhotel, voor alle deelnemers een bakje met bloemzaadjes. Op deze manier wil Omrin niet alleen de ‘Himmel Heroes’ bedanken voor hun inzet, maar ook de biodiversiteit in Friesland vergroten en zo actief invulling geven aan het vorig jaar ondertekende Bijenpact.

Gastlessen tijdens Himmelwike
Omrin organiseert jaarlijks de Himmelwike om kinderen al op jonge leeftijd bewust te maken van de nadelige gevolgen van zwerfafval. Tijdens de Himmelwike organiseert Omrin ook (online) gastlessen. Leerlingen krijgen dan informatie over de impact van zwerfafval op het milieu en wat de gevolgen van rondslingerend afval kunnen zijn voor dieren. Uiteindelijk is het doel om zwerfvuil te voorkomen door kinderen van jongs af aan bewust bij het onderwerp te betrekken.

 

Nieuwe borden

De gemeente Leeuwarden heeft de jacht geopend op de talrijke illegale stortplaatsen in de stad. Breng je grofvuil naar onze milieustraat, dan kunnen wij het recyclen! Samen voor een schone en duurzame wereld.

 

The day after: Koningsdag

Het is niemand ontgaan dat vorige week Koningsdag was, maar het is ook niemand ontgaan dat de Leeuwarder Prinsentuin een puinhoop was na Koningsdag. In alle vroegte waren medewerkers van Omrin en de gemeente Leeuwarden bezig om alle troep op te ruimen. Maar enkele personen vielen daarbij op. Zij vierden op hun manier de afterparty van Koningsdag. Door hun handen uit de mouwen te steken en mee te helpen opruimen. En ze haalden daarmee een artikel in de Leeuwarder Courant en een eervolle vermelding door ons!

''Deze bende mag niet lang blijven liggen''

Studentes Brandi en Esther vierden Koningsdag in de Prinsentuin. Het viel hen op wat voor bende het was na afloop. Los van elkaar hadden ze dezelfde gedachte: ''Deze bende mag niet lang blijven liggen, ik ga erheen om te helpen...''

Natuurlijk

''Somebody’s got to do it’’, concludeerde Brandi Crandell, studente International Business and Management van NHL Stenden Hogeschool en kwam in actie. Iemand moet het doen - en daar heeft ze natuurlijk een punt. Ook Esther Maijs, studente Global Responsability and Leadership aan Campus Fryslân van de Rijksuniversiteit Groningen had dat idee. Het bleek allemaal niet zo natuurlijk, maar wellicht dat het voorbeeld van Brandi en Esther anderen gaat inspireren.

Afterparty

Omdat Brandi en Esther die 'somebody's-met-oog-voor-de-afterparty' zijn, hebben we ze via social media benaderd en een passend presentje aangeboden. Met een knipoog. Met de kadobon van Omrin Estafette kunnen beide hun studentenkamers (h)eerlijk pimpen met fraaie spullen uit onze Recyclewinkel. Da's nog eens een afterparty! Dames bedankt!

 

Zwerfafval rapen in Bilgaard

Wytze Rinsma (83 jaar) uit Bilgaard raapt elke maandag en dinsdag zwerfafval. Met zijn eigen hand gemaakt karretje houdt hij zijn eigen wijk schoon. Gewoon omdat het kan.

 

 

Zwerfafvalrapen langs de route van het Pieterpad

Hoi! Ik ben Fardau van Beweegreden en ik loop 500km dwars door Nederland terwijl ik afval raap. Ik loop van noord Groningen tot zuid Limburg in 26 dagen. Mijn beweegreden? Ik hou van avontuur, reizen, het ontdekken van nieuwe plekken. Daarnaast heb ik een grote liefde voor de natuur van onze planeet en wil ik goed voor haar zorgen. Met dit project kan ik beide verlangens waarmaken. Dat voelt fantastisch. Dat is de reden dat ik beweeg. 

Loop je met me mee? Volg me op mijn instagram account @beweegreden en ontdek hoeveel en wat voor afval ik vind, welke mensen ik onderweg ontmoet en blijf op de hoogte van hoe mijn tocht mij vergaat. 

Inmiddels hebben we het zwerfafval dat Fardau in de eerste drie etappes heeft opgehaald van haar in ontvangst genomen. Dit gaan we duurzaam verwerken. We wensen je super veel succes met de rest van het Pieterpad!

 

Maritieme Academie wint bootje geprint van opgeviste plastic troep

Skjin Wetter is een opruimactie van de Friese Milieufederatie samen met verschillende Friese gemeenten. Van al het plastic afval dat uit de Friese meren en grachten is opgevist werd deze sloep geprint. Gefeliciteerd Maritieme Academie met deze coole prijs! Lees hier het artikel uit de Leeuwarder Courant.

Jeugdleden Hallum zetten zich in om de rommel in het dorp op te ruimen

Ook al kon dit voorjaar de gebruikelijke Himmelwike niet doorgaan hebben de jeugdleden van Turnlust uit Hallum toch hun hele dorp opgeruimd. Wat een toppers!

Lees hier het hele artikel uit Sawnstjerrennijs.

Meer dan 100.000 onopvallende vuilnisbakken

Wist je dat er in Nederland meer dan 100.000 van deze onopvallende, maar oh zo praktische vuilnisbakken staan. En nee, hij is niet zomaar ontstaan. Ontwerper Bas Pruyser is daar intensief mee bezig geweest.

Lees hier zijn verhaal.

 

Lionsclub Harlingen steunt met zwerfafvalactie de Voedselbank

Lionsclub Tsjerk Hiddes Harlingen is al een paar maanden actief met het opruimen van zwerfafval in en rond Harlingen. Het initiatief is tot stand gekomen in een tijd, waar bijeenkomsten niet meer gehouden kunnen worden door de Coronamaatregelen. Elke twee weken in groepjes van twee zijn ze op pad. De financiële ondersteuning, door Omrin, wordt beschikbaar gesteld voor het goede doel:  Voedselbank De Helpende Hand in Harlingen.

Voor het hele artikel: Lionsclub Harlingen steunt zwerfafvalactie

----