Voorloper Omrin 150 jaar geleden
Geplaatst op: 1-05-2020De oorsprong van het huidige Omrin ligt 150 jaar geleden in de oprichting van de gemeentereiniging van Leeuwarden, op 1 mei 1870. In vergelijking met veel andere steden in Nederland was Leeuwarden vlot met een eigen gemeentereiniging. Rotterdam en Amsterdam kregen dit pas in in respectievelijk 1876 en 1877.
Tonnenmannen aan het werk op het terrein van de gemeentereiniging aan de Greunsweg in Leeuwarden (foto HCL)
En volgens Theo Klein van het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) zijn er al stukken uit 1538 bekend, waarin het stadsbestuur de inwoners voorschreef wat ze wel en niet mogen doen met hun afval. Zo mochten de Leeuwarders geen stenen, stro, as en veegsel van de vloer in het water gooien. De overtreder moest een boete betalen waarvan de helft ging naar de aanbrenger van de overtreding. De bewoners waren verder verplicht het vuil in een eigen bak aan de grachtwal te deponeren. Vier man op twee pramen voeren door de grachten om de bakken te legen en het afval af te voeren naar een plek buiten de stad. De kosten van de vuilophaaldienst werden door de inwoners van Leeuwarden betaald. Reinigingsrecht avant la lettre.
Afval is grondstof
Huldigt Omrin de leus 'Afval is grondstof', ook in de zeventiende eeuw werd afval steeds meer gezien als iets waardevols. Het bleek zoveel op te leveren dat het ophalen van stadsvuil werd verpacht. Omdat het meeste afval organisch was (as, ontlasting, slacht- en etensresten), werd het vooral als compost gebruikt. Gezien de steeds hogere pachtprijzen die ondernemers in de loop van de achttiende eeuw bereid waren te betalen, steeg in die tijd ook de waarde van het afval.
Klik hier voor het hele verhaal met de originele versie door Theo Klein in het Friesch Dagblad.
Een rolveegwagen op de Leeuwarder veemarkt (foto HCL)