Tentoonstelling 'Rijk van Rotzooi' in Fries Museum
Geplaatst op: 15-02-2017Het Fries Museum en Omrin werken samen aan een mooie en schone wereld. Met de (her)opening van de tentoonstelling ‘Rijk van Rotzooi’ wordt dit nogmaals benadrukt. Duurzaamheid blijkt ook 200 jaar geleden al actueel: in de 18e en 19e eeuw werd afvalmateriaal reeds regelmatig hergebruikt. Nota bene met een slimme ondernemende apotheker uit Makkum als koploper. Vandaag waren leerlingen van cbs de Albertine Agnesschool uit Leeuwarden actief bezig met recyclen. Eerst werd het afval in een containerwagen van Omrin gegooid en daarna bezochten de leerlingen de tentoonstelling Rijk van Rotzooi in het Fries Museum. Een impressie van deze leerzame ochtend:
Friese traditie in recycling. Al 200 jaar!
In Rijk van Rotzooi ervaart de bezoeker hoe 200 jaar geleden recycling de gewoonste zaak van de wereld was. In de tentoonstelling loop je door het laboratorium van de Friese uitvinder Watse Gerritsma. Watse was twee eeuwen geleden al bloedfanatiek bezig met recycling. Door zijn kennis van scheikunde wist hij precies hoe hij van afvalstoffen nieuwe dingen moest maken. In 1795 bouwde Watse in Makkum een van de eerste chemische fabrieken van Nederland, een fabriek zónder afvalproducten.
Alles in Watse’s fabriek draaide om recycling. Het afval van de fabriek gebruikte hij opnieuw, maar ook van straatafval maakte hij nieuwe producten. Niets ging verloren, alles werd hergebruikt. Van oude aardappelschillen perste hij papier, straatafval zette hij om in buskruit en zelfs met urine wist Watse wel raad. Een circulaire economie avant-la-lettre!
De tentoonstelling Rijk van Rotzooi is t/m 4 maart 2018 te zien in het Fries Museum. Meer info? Klik hier.
De tentoonstelling Rijk van Rotzooi is ontwikkeld door Museum Boerhaave en is tot stand gekomen in samenwerking met Universiteit Twente in het kader van het NWO-onderzoeksprogramma “Chemistry in Everday Life” van prof. Dr. Lissa L. Roberts, Department of Science, Technology and Policy Studies.