Start scholenproject 'Slakje en het Biobakje'
Leestijd: Geplaatst op: 3-11-2017Vandaag, vrijdag 3 november, is de officiële start van het scholenproject ´Slakje en het biobakje´; een project van de DDFK-gemeenten (Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a.) en NME centrum De Klyster. Leerlingen van SBO De Twine uit Dokkum ontvingen het eerste exemplaar van een heuse ontdekhoek uit handen van de vier DDFK-wethouders: Jelle Boerema, Pieter Braaksma, Jaap Hijma en Gerben Wiersma.
Net als De Twine ontvangen alle scholen een ontdekhoek en een lesprogramma. Het project ‘Slakje en het Biobakje’ moet kinderen ervan bewust maken dat groen afval geen ‘afval’ is, maar ‘grondstof’. Groen afval kan in de biobak. Daarom krijgen de oudste kinderen uit ieder gezin een eigen biobakje mee om thuis te gebruiken. Het bakje is bedoeld om keukenafval te verzamelen, dat vervolgens in de groene container kan worden gedeponeerd.
De huisjesslak speelt een hoofdrol in dit project; de leerlingen gaan de slak samen met de wethouders bestuderen en zodoende tot de ontdekking komen dat dit beestje een grote opruimer is in de natuur. In de natuur is het afval van de één de grondstof voor de ander en als je zo tegen afval aankijkt, dan is het opeens heel logisch om zelf thuis afval te scheiden.
Afvalscheiding is belangrijk voor een duurzame samenleving. De landelijke doelstelling is om het huishoudelijk restafval terug te brengen naar 100 kg per persoon per jaar (nu nog circa 150 kg). Hiervoor is het nodig dat het huishoudelijk afval nog beter gescheiden wordt. De grondstoffen (o.a. GFT glas, papier, textiel) kunnen prima worden hergebruikt. Onderzoek wijst uit dat burgers positief staan tegenover het scheiden van GFT, maar het lang nog niet allemaal doen. Dit blijkt ook uit analyses van het afval uit de grijze container. Gemiddeld zit hier nog rond de 30% GFT afval in.
Om te zorgen dat groente-, fruit- en keukenafval ook echt in de groene container terecht komt helpt het Biobakje voor extra gemak! Omrin heeft samen met gemeenten het Biobakje ontwikkeld van gerecycled kunststof uit ons eigen plastic afval.