Update: Rookgassen REC ruimschoots binnen de grens- en richtwaarden
Geplaatst op: 22-06-2018Naar aanleiding van de recente storing in de REC in Harlingen op 31 mei jl. waar rookgassen bij zijn vrijgekomen, heeft Omrin ingenieursbureau Arcadis opdracht gegeven een onafhankelijk onderzoek te verrichten. De conclusie van dit onderzoek is dat zowel ter plaatse van de torenkranen van Damen als ter plaatse van woningen ruimschoots wordt voldaan aan geldende grens- en emissiewaarden.
Tijdens de recente storing op 31 mei jl kwamen gedurende 2,5 minuut rookgassen met verhoogde emissieconcentraties aan onder andere stikstofoxiden, zwaveldioxide en zoutzuur vrij die hebben geleid tot een hogere immissieconcentratie in de directe omgeving in de Harlinger haven. Deze concentraties blijven volgens de onderzoekers ruimschoots binnen de geldende grens- en emissiewaarden. Omrin gaf direct na het incident opdracht om het effect van de storing op de omgeving te meten.
Tevens heeft ingenieursbedrijf Witteveen+Bos in opdracht van de FUMO / Provincie Fryslân de immissieconcentraties in de omgeving als gevolg van de ongereinigde emissie, waaronder dioxine, onderzocht. Zij concluderen dat "de emissie van ongereinigde rookgassen van de verbranding van het aanwezig afval in de oven van de REC gedurende enkele minuten op 31 mei 2018, heeft buiten de inrichting geleid tot kortstondige overlast door rook, waarbij de concentraties van schadelijke stoffen beneden richt- en grenswaarden zijn gebleven."
In een reactie op het onderzoeksrapport stelt Omrin:
“Voorop gesteld; iedereen baalt ervan dat er een storing is geweest in de REC, niet lang na de geplande onderhoudsstop. We werken er samen keihard aan om storingen tot een minimum te beperken. Helaas kan dat bij een dergelijke installatie, zoals bij alle andere dertien Afval Energie Centrales in ons land, nooit 100% worden voorkomen. Vorig jaar hadden we in totaal 4 storingsuren, terwijl de limiet volgens de vergunning maximaal 60 storingsuren betreft. Wij werken continu aan verbeteringen, zoals iedere industriële installatie.
De gemeten waarden tijdens het incident van 31 mei blijven ruimschoots binnen de grens- en richtwaarden van de volksgezondheid.
Uiteraard blijven wij alert, want zoals de brandweer altijd zegt: schone rook bestaat niet. Wij doen er alles aan om dergelijke incidenten te vermijden en de uitstoot van de REC tot een minimum te beperken. De gemeten waarden publiceren we dagelijks op onze website om open en transparant te zijn. Juist omdat we met de gemeente en burgers in Harlingen enthousiast samenwerken om de wereld schoner en mooier te maken. Een wereld waarin we bewust met afval omgaan, actief streven naar recycling en hergebruik en we alle kringlopen willen sluiten. De REC, waar we groene stroom en stoom uit afval winnen, vormt daarin nog altijd een laatste noodzakelijke schakel.”
Klik hier voor het Arcadis rapport.
Klik hier voor de notitie van Witteveen+Bos
Resultaten luchtkwaliteits- en zoutzuuronderzoek
Tijdens de informatieavond in Stadsschouwburg Trebol van donderdag 21 juni jl hebben GGD Fryslân en GGD Amsterdam de resultaten van hun onderzoeken gepresenteerd. Daaruit blijkt dat de lucht in Harlingen schoon is en dat de REC geen bron is van gemeten benzeen.
Klik hier voor het luchtkwaliteitsonderzoek vamn GGD Amsterdam.
Klik hier voor het zoutzuuronderzoek van de GGD Fryslân.
Alle onderzoeken en resultaten staan ook op het REC Loket van de gemeente Harlingen: klik hier.