Ried recyclet zelf zijn dorpshuis
Leestijd: Geplaatst op: 30-03-2018In Ried heeft de bevolking de handen uit de mouwen gestoken. Een prachtig voorbeeld van Mienskip en circulaire economie. Het dorp vroeg zich af: he zou toch prachtig zijn: een dorp dat zichzelf toekomstbestendig maakt met een compleet nieuw, modern dorpshuis, waarbij het oude volledig is hergebruikt. Zodat er geen afval ontstaat, geen energie wordt verspild en geen materiaal wordt verkwist. Het leek een utopie, maar in Ried zijn ze in elk geval een heel eind op de goede weg.
Door oog te houden voor de historische waarde van het oude pand, door goed na te denken over de functie van het nieuwe dorpshuis, door slim om te gaan met materiaal en dankzij medewerking van Omrin, heeft Ried nu een splinternieuw multifunctioneel centrum waarbij opvallend weinig afval ontstaat. Op Goede Vrijdag vond de officiële opening plaats.
De trotste sloopploeg uit Ried die in 2016 startte met het project (Foto: Facebook Omrin Bedrijfsafval)
Achtergrond
Toen het dorp democratisch besloot dat het nieuwe dorpshuis op de plek van het oude gebouwd moest worden, was het beeldbepalende aanzien van het bestaande gebouw een doorslaggevend argument - dat moest behouden blijven. Daarmee koos het dorp niet voor de eenvoudigste, maar wel voor een elegante oplossing: met het nieuwe dorpshuis zouden de sfeer en het aangezicht recht doen aan de historie ervan.
Hergebruik
Een gloednieuw Atrium verbindt de twee oude panden met elkaar. Oud en nieuw verenigd tot één geheel. De oude gebouwen worden volledig gemoderniseerd. Daarbij wordt waar mogelijk bestaande materialen hergebruikt. Gevels blijven intact en elementen worden zoveel mogelijk opnieuw ingezet. Zo wordt er relatief weinig afval geproduceerd.
Betrokken
Daarbij is het hele dorp betrokken. Deze winter is de sloop gezamenlijk ter hand genomen, onder toezicht van bouwkundige professionals. Hout dat onbruikbaar is geworden, is verdeeld onder de dorpsbewoners die er hun houtkachels mee laten branden. Het bouwpuin kan goeddeels worden gebruikt als fundering voor de bouw van een loods bij een agrarisch bedrijf.
Geen ongebruikt afval
Het overgebleven afval is nauwkeurig gescheiden en afgevoerd naar Omrin, waar het zorgvuldig wordt verwerkt. Omrin stelt zich hierin op als een actieve partner in het slooptraject en adviseert en begeleidt waar mogelijk de werkzaamheden. Zo blijft er geen ongebruikt afval achter in Ried. En heeft het dorp straks een prachtig nieuwe dorpshuis, dat gevoed is door de gedachte dat recyclen de beste manier is om met afval om te gaan.