“Op Tall Ship Atyla wordt erg veel aan afval scheiden gedaan” (5)
Leestijd: Geplaatst op: 20-08-2018Emma Burema voer meer op Tall Ship Atyla van het Noorse Stavanger naar Harlingen en vertelt wat haar opviel over afval scheiden aan land en aan boord.
Wat wist je al van afval scheiden?
“Afval is in de Fjorden een groot probleem. Begin maart dit jaar zijn ze begonnen met het oplossen van dit probleem, ze zetten drones in om dit afval op te sporen, want de fjorden zijn een trekpleister voor toeristen, maar niet als er bergen afval in het water ligt.
Het buurland Zweden doet juist bijna het tegenovergestelde, zij importeren afval om het te recyclen. Ze halen hun afval o.a. ook uit Noorwegen. 99% van het afval wordt daar gerecycled of als brandstof gebruikt. Dat is pas een goed voorbeeld voor de rest van de wereld.”
Wat viel je op in Stavanger?
"Flessen worden steeds beter ingezameld door de Noren. Het statiegeld ligt daar aanzienlijk hoger dan in Nederland, op kleine flesjes €0,20 en op alles groter dan 0,5 L €0,30. Ook op blikjes is statiegeld ingevoerd, dit is gelijk aan de plastic flessen. Er is naast het statiegeld nog een speciaal soort taks voor bedrijven om hun flessen en blikjes beter recyclebaar te maken. Zij moeten namelijk betalen voor een op de markt gebrachte verpakking.
Stavanger is erg schoon ook de zee is erg schoon, zelfs zo schoon dat alles onder water te zien was. Noorwegen heeft dus een goed werkend afval systeem dat ook nog een heel efficiënt is."
Wat zag je op Tall Ship Atyla?
"Ik verbaas me nog steeds over het feit dat onze boot heel erg veel doet aan afval scheiden. Plastic, papier, biologisch en rest wordt gescheiden. Ik ben daarom als een Omrin-trainee erg trots op mijn schip."