Omrin Estafette geeft actief invulling aan circulaire droom
Geplaatst op: 16-10-2017Kringloopwinkel Omrin Estafette gaat op de nieuwe locatie in Leeuwarden een conceptstore in de vorm van een Recycle Boulevard creëren. Het wordt een kringloop ‘plus’, waar actief inhoud wordt gegeven aan de visie van Omrin op het gebied van circulaire economie (het streven naar gesloten kringlopen). Dit betekent dat spullen niet meer als afval worden gezien maar als grondstof voor een nieuw product. Zo wordt de levensduur van één of meerdere producten aanzienlijk verlengd.
Upcycling
Achter de schermen is men bij Estafette al jaren bezig met upcycling*, zelfs toen het nog niet zo ‘hot’ was als nu. Peter Kuipers knapt al 17 jaar oude meubelen op bij de kringloopwinkel. “Nadat ik thuis kwam te zitten, heb ik gesolliciteerd bij Omrin. Met de Kunstacademie als achtergrond vroeg Estafette me waar ik goed in was. Het opknappen van meubelen, daar kon ik mijn creativiteit in kwijt. Het begon in een hokje achterin de winkel met kleine dingen zoals vogelhuisjes of een poppenkast en een krukje. De laatste jaren pikken we ook steeds grotere spullen uit de winkel om een transformatie te ondergaan. We kiezen vooral stukken die niet verkocht worden omdat ze een beetje beschadigd of niet hip genoeg zijn of die te lang in de winkel staan. Mijn collega zorgt voor het technische opknapwerk en ik voor een nieuw uiterlijk. Of we combineren twee oude items tot een nieuw meubelstuk. De groep collega’s wordt steeds groter en ons werk wordt steeds zichtbaarder. In het nieuwe pand komen open ateliers. Heel fijn om mensen echt te kunnen laten zien wat wij doen”
* Upcycling is een middel waar oude en ‘onbruikbare’ materialen worden omgetoverd tot iets wat weer waardevol is en vaak zelfs mooier dan voorheen. Het ‘afval’ zou normaal gesproken bij het grofvuil worden gezet, maar krijgt nu een nieuwe functie met een hogere duurzaamheid. Het bespaart geld en het spaart het milieu. Het is dus niet alleen heel erg trendy en goed voor de portemonnee, maar ook nog eens milieubewust. Twee vliegen in één klap!
Creatief vakmanschap
Xek Breed en Sybina Kingma zijn beide derdejaars studenten aan de opleiding Creatief Vakmanschap van het Friesland College. Ze kozen Estafette als stageplek. “Op school leren we hoe we met andere ogen naar spullen moeten kijken, om van niets iets te maken. Zo maken we in het eerste jaar van de opleiding een lamp van gerecyclede materialen van Estafette. Het is hier net een speeltuin, we krijgen hier de ruimte om gekke ideeën om te zetten naar een daadwerkelijk product. We kunnen testen en proeven doen om te kijken of hetgeen we maken functioneel en verkoopbaar is. Deze omgeving inspireert ons enorm om nieuwe dingen te ontwikkelen.”
Aan de kwaliteit van de spullen ligt het niet
Ook Jildou Slofstra is afgestudeerd in de richting Creatief Vakmanschap maar werkt nu drie dagen per week op vrijwillige basis bij Estafette tot ze een baan heeft gevonden. “Waarom ik hier vrijwilliger ben? Ik ben behoorlijk tegenstander van de huidige wegwerpmaatschappij. Zo zonde als je ziet wat mensen weggooien. Terwijl het niet aan de kwaliteit van de spullen ligt. Dat degelijke kastje van oma werkt al 40 jaar prima en kan daarom heel goed nog 40 jaar mee. Het zijn bovendien spullen met een verhaal, die verdienen het om een vervolg te krijgen. Daarom draag ik graag mijn steentje bij.”
Tijdens de opening van de Recycle Boulevard op zaterdag 18 november aanstaande zullen de creaties van Peter, Xek, Sybina en Jildou getoond en verkocht worden. Ook de ‘geupcyclede’ lampen die door de huidige lichting eerstejaars studenten van Creatief Vakmanschap gemaakt zijn, zijn vanaf 18 november in een expositie te bewonderen in de Recycle Boulevard.
Op de foto: Sybina Kingma, (l), Xek Breed (m) en Jildou Slofstra (r). Fotocredit: Herma Visser, Friesland College.