Help jouw afvalcontainer de winter door!
Leestijd: Geplaatst op: 17-01-2017Het vriest deze dagen en nachten even volop in ons land. Houd er daarom rekening mee dat ook de deksel van je container kan vastvriezen en afval kan blijven vastzitten. Hoe kun je dit voorkomen? Hierbij een paar praktische tips!
- Zet de container bij vorst op een beschutte plek, bijvoorbeeld in een berging, schuur of garage. Daar is de temperatuur hoger en in de winter heb je weinig last van luchtjes. Kan dit niet? Plaats dan de container uit de wind, dat scheelt sowieso!
- Maak de container regelmatig schoon met water (niet met chloor!). Dit voorkomt dat er veel (nat) afval achterblijft dat kan vastvriezen.
- Als de Biobak, leeg is, kun je een dunne krant of eierdoos onder in de container leggen. De eierdoos neemt het vocht op en voorkomt voor een groot gedeelte het vastvriezen en het afval gemakkelijker loslaat. Nog beter: een beetje stro of hooi!
- Zet de deksel een stukje open. Plaats bijvoorbeeld een stukje hout of een krant tussen de deksel en de container. Hierdoor voorkom je het vastvriezen van de deksel!
- Laat het natte groente- en fruitafval, theezakjes en koffiefilters uitlekken voordat je het in de Biobak doet. Hoe minder water erin zit, hoe minder kans er is dat de inhoud bevriest.
- Druk het GFT-afval niet te hard aan. Hoe meer je het aandrukt, hoe groter de kans dat het blijft vastzitten. Dit geldt trouwens ook wanneer het niet vriest...
- Gooi bladafval pas kort voordat jouw container wordt geledigd in de Biobak. Bladafval vriest namelijk snel vast!
Let op! Doe in geen geval zout of antivriesmiddel in de Biobak om vastgevroren afval te ontdooien of ter voorkoming van vastvriezen. Dan kan het GFT-afval niet hergebruikt worden als grondstof voor bijvoorbeeld compost.