Gladheidbestrijding van veel verschillende factoren afhankelijk
Geplaatst op: 8-02-2018Omrin is inzamelaar en verwerker van afval en reinigingsbedrijf, maar neemt tijdens de winterperiode ook de gladheidbestrijding voor een gedeelte van Friesland op zich. Door middel van vooraf ingereden routes wordt middels moderne software automatisch gestrooid. Bovendien streeft Omrin naar een zo duurzaam mogelijke gladheidsbestrijding.
“We strooien op de gemeentelijke wegen in Harlingen en Leeuwarden en adviseren/coördineren voor de gemeente Waadhoeke op basis van eigen gegevens uit de gladheidmeldsystemen met ondersteuning van MeteoGroup”, vertelt Bert van der Molen, hoofd Beheer & Onderhoud.
Wel of niet strooien
“Gladheidbestrijding is van veel verschillende factoren afhankelijk. Vorst hoeft niet automatisch te betekenen dat we ook moeten strooien”, begint Bert. De temperatuur van het wegdek, de ondergrond, de lucht en het dauwpunttemperatuur zijn van invloed op de mate van gladheid van de weg. Als de lucht- en dauwpunttemperatuur boven de temperatuur van het wegdek komen, treedt er condensatie op en moeten we strooien bij een wegdek waarvan de temperatuur lager is dan 0 graden Celcius”, legt Bert uit.
Neerslag en rijp
Als er neerslag op komst is, betekent het dat Bert en zijn collega’s, allen Cogla-gediplomeerd (landelijke opleiding coördinator gladheid), vaker de weg op moeten. “Er treedt verdunning op, waardoor het zout gemakkelijk wegspoelt. Ook door verdunning van bijvoorbeeld rijp van bomen moeten we vaker de weg op.
Afb.: meetapparatuur op de Wartensdyk
Pekel of zout
Omrin maakt gebruik van duurzame gladheidbestrijders. Dit zijn gladheidbestrijders die pekelwater sproeien in plaats van zout strooien. De elf fietspadstrooiers sproeien allen uitsluitend met pekelwater, de getrokken sproeiers en vrachtwagens voor de wegen zijn combisproeiers en kunnen zowel met pekelwater sproeien als met zout strooien.
“Als het droog weer is en er is alleen kans op condensatiegladhied, is preventief sproeien met 20 ml/m2 pekelwater voldoende. Dit is effectiever en duurzamer. Curatief, dan heeft sproeien met pekelwater alleen geen zin op de hoofdwegen en strooien we met zout”, legt Bert uit. We kunnen onze doseringen ook traploos regelen, dat we bijvoorbeeld met 30% pekelwater sproeien en met 70% zout strooien via de strooiplaat. Ook dat hangt van het weer af. Daalt de temperatuur tot 12 graden Celsius onder nul, dan heeft strooien met zout ook geen nut meer”, aldus Van der Molen. Door middel van vooraf ingereden routes wordt middels moderne software automatisch gestrooid.