Gemeente Harlingen maakt eerste onderzoeksresultaten rond REC bekend
Leestijd: Geplaatst op: 1-06-2017De gemeente Harlingen heeft de eerste resultaten van het luchtkwaliteitsonderzoek (eerste drie maanden) en de zoutzuurmetingen die door de GGD Amsterdam rondom de REC worden uitgevoerd bekend gemaakt. Voorlopige conclusie luidt: de luchtkwaliteit in en om Harlingen is goed en bij de gemeten piekconcentraties kan de REC niet worden aangewezen als bron.
In november 2016 zijn de luchtmetingen in en rond Harlingen gestart. De meetresultaten over de eerste drie maanden laten zien dat de luchtkwaliteit in en om Harlingen beter is dan in de Randstad en vergelijkbaar is met de luchtkwaliteit elders in Friesland.
De gemeten concentraties zijn vergeleken met de jaargemiddelde wettelijke normen. Daar voldoen nagenoeg alle metingen aan. Een uitzondering hierop is de stikstofdioxide (NO2) concentratie op enkele locaties. Stikstofdioxide wordt echter in deze maanden op veel locaties in Nederland verhoogd gemeten. Dit heeft te maken met de weersomstandigheden. Op een locatie is een verhoogde waarde HCL gemeten. Omdat dit niet is geconstateerd op andere meetlocaties zoals dichterbij de industrie van Harlingen, kan er worden aangenomen dat de oorzaak van deze verhoging zeer dicht bij het meetpunt aan de Franekertrekvaart moet worden gezocht.
Van andere stoffen, waaronder benzeen, xyleen en koolstofmonoxide, zijn in Harlingen enkele pieken uit zuidoostelijke richting gemeten. De pieken zijn goed te herkennen omdat de concentraties in het onderzoeksgebied gemiddeld erg laag zijn. Een analyse van de pollutierozen laat zien dat met name de benzeen en xyleen verhogingen afkomstig zijn van een andere bron dan de REC.
Op het meetstation Wijnaldum zijn geen pieken gemeten. Meetstation Wijnaldum heeft in deze meetperiode nauwelijks wind uit de richting van de REC gehad. Hoe vaak de verhoging op meetstation Harlingen voorkomt, zal moeten blijken uit de komende meetperioden.
De hoogste piek benzeen op meetstation Harlingen is eind december geconstateerd. De windrichting was op dat moment zuidoost en de REC was niet in bedrijf. Daarmee staat vast dat deze piek niet afkomstig kan zijn van de REC. Er zijn ook piekconcentraties xyleen en CO gemeten bij wind uit het zuiden.
Twee van de drie onderzochte momenten met piekconcentraties laten zien dat deze niet van de REC afkomstig kunnen zijn. De derde piek, op 13 december, die op verzoek van de BG is geanalyseerd, is tijdens een (gemiddeld) zuidzuidoostelijke wind opgetreden. De windrichting is gedurende dit verhoogde uur echter wel draaiende van oost tot zuidwest waarmee het aanwijzen van de REC als bron onzeker is. Voor alle drie perioden met piekconcentraties geldt dat de gezondheidskundige grenswaarden niet worden overschreden.
De gemeente Harlingen gaat de mogelijke oorzaak van de benzeenpieken onderzoeken. Voor het overige geven de meetresultaten thans geen aanleiding voor het ondernemen van aanvullende acties.
Klik hier voor de documenten.