Gebruikte vlaggen van LF2018 krijgen tweede leven!
Leestijd: Geplaatst op: 14-11-2018‘circulair partner’ Omrin heeft passie voor kringloop:
Wat doe je met gebruikte vlaggen? Helemaal wanneer het unieke exemplaren zijn, zoals die van LF2018. Zonde om zo’n vlag weg te gooien na gebruik, dacht vrijwilligster Coby Hoogkamp bij de Estafette kringloopwinkel van Omrin Estafette. Wekelijks is zij met andere vrijwilligers bezig in het naaiaterlier van de Recycle Boulevard van Omrin Estafette in Leeuwarden. Het eindresultaat is een serie fraaie en handige tassen als een blijvend en gerecycled aandenken aan LF2018. Exclusief te koop bij Omrin. Zo geeft Omrin als ‘circulair partner’ van LF2018 echt invulling aan de samenwerking.
“Vanuit onze passie voor kringloop en circulaire economie vonden wij dat we iets met de gebruikte vlaggen moesten doen. ‘Hier valt meer uit te halen!’, vertelt Coby enthousiast. Zij werkte jarenlang als provincieambtenaar en is nu vrijwilligster bij Omrin Estafette “Zo is het idee ontstaan. Omrin streeft ook een ‘inclusieve samenleving’ na: iedereen krijgt bij ons een kans, we sluiten niemand buiten. Daarom zijn wij er direct mee aan de slag gegaan om mooie ontwerpen te maken. In het naaiatelier in de Recycle Boulevard kunnen we de tasjes in eigen tempo maken. Zo gaan we zorgvuldig met mens en materiaal om. Goed voor mens en milieu dus. En inmiddels zijn er verschillende modellen tassen die we zelf kunnen maken en verkopen. Op en top hergebruik dus!”
Samen met de organisatie van LF2018 en de leverancier van de vlaggen FaberExposize uit Stiens kwam het plan om zoveel mogelijk gebruikte vlaggen te hergebruiken voor tassen. Als geschenk voor de mensen die iets voor LF2018 hebben betekend. Daarom worden van de vele gebruikte vlaggen nu tasjes genaaid.
Coby vertelt: “Omdat er best veel vlaggen beschikbaar zijn, die we allemaal willen hergebruiken zijn er veel vrijwilligers nodig. Op verschillende locaties van onze Estafette winkels zijn we er druk mee, en we hebben ook hulp gekregen van een aantal sociale werkplaatsen. Zo klopt het verhaal en hebben we er een mooi Mienskipsprojekt van kunnen maken! Uiteindelijk worden alle tassen met plezier gemaakt door mensen met een beperking of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is prachtig om die mensen op te leiden en te begeleiden.” Bijvoorbeeld door Trientsje, die dankzij het project weer vrolijk onder de mensen komt: “Ik hou erg van naaien en zag een vacature voor vrijwilligers. Omdat mijn dochtertje nu naar school gaat heb ik wat extra tijd om iets voor mezelf te doen en mensen te ontmoeten.”
Ook Rixt is actief in het naaiatelier: “Ik ben via de gemeente en een reïntegratietraject bij Omrin Estafette gekomen. Ik zat eerst bij een andere afdeling, maar ik wilde graag deze workshop doen. Ik kan zo in mijn eigen tempo werken en weer wennen aan het dagelijkse ritme.”
Coby besluit: “Ik word zo blij van die mooie verhalen! En naast een mooi uiterlijk hebben de tassen, dus ook een mooi verhaal. Mensen die een nieuwe kans krijgen en dat met beide handen en plezier aanpakken. En natuurlijk is het geweldig om hiermee ook een bijdrage te leveren aan het prachtige jaar van Leeuwarden Fryslân Kulturele Hoofdstad.”