Friese instellingen kiezen voor groene energie uit Fryslân
Geplaatst op: 10-10-2017Friesland kiest voor duurzame energie uit de eigen regio. Op de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober zijn tijdens de bijeenkomst Friese Energiestrategie symbolisch de certificaten ‘Garantie van Oorsprong’ voor Groene Stroom en Groen Gas uitgereikt aan de deelnemende partijen. John Vernooij, algemeen directeur van Omrin, overhandigde de GvO’s aan Arie Aalberts, voorzitter van de Raad van Bestuur SOVF (Stichting Openbare Verlichting Fryslân).
Friese overheidsinstellingen, waaronder de Provincie Fryslân en 23 gemeenten, kiezen vanaf 2017 voor duurzame energie uit de eigen regio. Zij kopen dit collectief in via de Stichting Openbare Verlichting Fryslân (SOVF). Fryslân is één van de eerste provincies in Nederland die voor regionaal duurzaam opgewekte energie kiest en is daarmee koploper in de circulaire economie. Arie Aalberts, voorzitter van de Raad van Bestuur SOVF: ‘Wij streven naar verdere verduurzaming bij het inkopen van energie voor onze deelnemers. Hierin slagen we steeds beter. Doordat we met meerdere partijen zijn, legt onze stem ook gewicht in de schaal. Tot 2017 werd de ingekochte stroom vergroend via buitenlandse ‘Garanties van oorsprong’ uit Noorse waterkracht of zoals in 2016 uit een Deens Windpark. Nu komt er groene stroom en groen gas uit ons eigen afval. Dichter bij huis kun je het niet halen.’
Friese biomassa
Deze regionaal opgewekte groene stroom wordt grotendeels geproduceerd door Omrin uit biomassa van Fries huishoudelijk restafval dat na diverse scheidingsprocessen niet meer tot grondstof kan worden gerecycled. Zo brandt onze Friese straatverlichting nu op afval…
Duurzame stroomproductie
De roep om duurzame energie wordt steeds groter om opwarming en uitputting van de aarde tegen te gaan. Groene energie wordt opgewekt met behulp van schone, onuitputtelijke bronnen. Bronnen als wind, zonlicht, warmte uit de aarde of biomassa. Omrin levert aan SOVF-deelnemers, dankzij de duurzame stroomproductie in Harlingen, de regionale ´Garantie van Oorsprong´. De ReststoffenEnergieCentrale in Harlingen zorgt voor ruim 25% van de totale Friese duurzame energieproductie.
Friese Energiestrategie
De certificaten ‘Garantie van Oorsprong’ zijn niet voor niets vandaag symbolisch tijdens de bijeenkomst van de Friese Energiestrategie uitgereikt. In het najaar van 2016 startte het proces om te komen tot een Regionale Friese Energiestrategie. Alle Friese gemeenten, provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân, Alliander, Omrin, Friese Milieufederatie, Bouwgroep Dijkstra Draisma, Ús Koöperaasje en Elkien verbonden zich aan de ambitie van een energieneutraal Fryslân in 2050. Inmiddels werken veel meer ondernemers, bestuurders, milieu- en belangenorganisaties, ambtenaren en lokale initiatieven mee aan de Friese Energiestrategie.
De Friese Energiestrategie is onderdeel van Omgevingslab Fryslân waarin alle Friese overheden samenwerken: de inhoud van de energiestrategie is één van de bouwstenen voor de omgevingsvisies. Er zijn door de hele provincie Omgevingslabs Energie georganiseerd om in gesprek te gaan over de toekomst van energie in Fryslân. En er zijn concrete Friese Deals gesloten. Dankzij de inzet van de vele betrokkenen, ligt de Friese Energiestrategie er nu. Deze laat zien hoe Fryslân in 2050 energieneutraal kan worden en wat daarvoor nodig is.