Definitieve duidelijkheid rondom dioxinemeting REC
Geplaatst op: 12-03-2019Gistermiddag zijn de aandeelhouders van Afvalsturing Fryslân tijdens een informatieve bijeenkomst naar aanleiding van de ontwikkelingen rondom de REC samengekomen met vertegenwoordigers van Provincie Fryslân, gemeente Harlingen, FUMO en de Veiligheidsregio Fryslân.
Tijdens de bijeenkomst is definitieve duidelijkheid gebracht rondom dioxinemeting van de REC. Omdat Omrin volgens de vergunning uitstootwaarden, waaronder dioxine, al op een aantal manieren meet, is continue dioxinebemonstering als extra meting volgens de aandeelhoudende gemeenten niet nodig.
De afgelopen maanden waren door verschillende gemeenteraden vragen gesteld over een mogelijke herstart van de continue dioxinebemonstering. De resultaten van deze extra continue dioxinebemonstering in de periode 2015-2018 zijn destijds meegenomen in optimalisatie van de installatie. Volgens de meetresultaten is de volksgezondheid nooit in gevaar geweest, en vallen de gemeten waarden ruim binnen de milieueisen van de vergunning.
De aandeelhouders hebben nu de conclusie getrokken dat de huidige aanpak van meten ruim voldoende is. In geval van een storing met mogelijk verhoogde emissie van dioxine wordt er wel extra in de directe omgeving gemeten met behulp van biomonitoring. Zodoende kan een eventueel nadelig effect op de omgeving worden gemeten. Hiermee wordt op een belangrijke manier eventuele ongerustheid onder de bevolking van Harlingen weggenomen. Feitelijke uitleg over de situatie draagt bij aan meer bewustzijn en begrip.
Hoe zit het nu precies?
Bij het verbanden van afval komt rookgas vrij. Deze gassen worden in vier stappen schoongemaakt. Verschillende soorten filters, de toevoeging van andere stoffen en een katalysator: ze zorgen ervoor dat de uitstoot van de REC binnen de waarden blijft en geen bedreiging vormt voor mens en milieu.
Continu meten
De rookgassen die de REC uitstoot, worden continu gemeten. Elke dag publiceert Omrin de gemiddelde waarden van deze luchtemissies. Klik hier voor het overzicht van de samenstelling en waardes van de luchtemissies (let op: de REC is momenteel in revisie, dus zijn er geen actuele waarden).
Biomonitoring
Een onafhankelijk Biomonitoringsprogramma brengt in kaart of de uitstoot van rookgassen effect heeft op de omgeving. Een onderdeel van de Wageningen Universiteit (WUR) voert dit onderzoek uit. Gewassen en producten zoals spinazie, boerenkool, koemelk en kalkpapier die gevoelig zijn voor stoffen als cadmium, kwik, PAK’s en dioxinen worden hierbij regelmatig onderzocht.
Daarnaast is er ook het emissieonderzoek, waaronder dioxinemeting, volgens de vergunning. Deze is te vinden op de volgende link. Hier staan ook de resultaten van het jaarlijkse Biomonitoringsprogramma door de WUR.
Alle beschikbare data draagt zo bij tot precies inzicht in het effect van de REC op de omgeving, en het naleven van de strenge vergunning. De gemeten waarden wijzen uit dat de REC ruim binnen alle gestelde normen van de vergunning werkt, om ons gezamenlijke restafval op een veilige en verantwoorde manier te verwerken tot duurzame energie.