De handen ineen in de strijd tegen laaggeletterdheid
Geplaatst op: 2-10-2017
Op de foto: Martijn van Berkel (l) en taalcoördinator Karin Nagel (r). Fotocredit: Herma Visser, Friesland College.
Het aantal laaggeletterden is hoog in regio Fryslân, blijkt uit een onderzoek van Partoer (2016) voor Provincie Fryslân. De rol van werkgevers, die ervoor kunnen zorgen dat werknemers die minder goed zijn met taal cursussen krijgen aangeboden, is groot. Kringloop Omrin Estafette neemt haar rol hierin serieus. Manager Stéphanie de Groot: “Binnen Estafette willen wij actief inhoud gegeven aan de inclusieve samenleving, een samenleving waarin iedereen meedoet en niemand aan de zijlijn staat. Wij werken daarom onder andere samen met een jobcoach en een taalcoördinator om onze mensen de juiste hulp te bieden in het dagelijkse leven en op weg naar een reguliere baan.” Om het probleem aan te pakken slaan Stichting Lezen & Schrijven, het Friesland College en kringloopwinkel Omrin Estafette de handen ineen.
Stigma
Karin Nagel is taalcoördinator bij het Friesland College en twee dagdelen per week bij Estafette aanwezig. Ze doet intakes met potentiële deelnemers en zoekt uit waar zij ondersteuning nodig hebben. Maar hoe vind je die deelnemers? Laaggeletterdheid* is een term die stigmatiserend kan werken. De term schrikt dan ook veel mensen af.
* Laaggeletterdheid houdt in dat mensen moeite hebben met lezen, schrijven en/of het gebruiken van schriftelijke en digitale informatie. Dit is iets anders dan ongeletterdheid, analfabetisme, waarbij het gaat om mensen die helemaal niet kunnen lezen en schrijven.
De juiste hulp bieden
Karin krijgt hulp van Tineke Leijten om dit probleem aan te pakken. ”Tineke is ambassadeur van stichting Lezen & Schrijven. Zij loopt rond op de werkvloer om met vrijwilligers te praten en op een laagdrempelige manier te onderzoeken wie behoefte heeft aan hulp. Omdat zij zelf moeite heeft met taal, heeft zij voor sommigen een heel herkenbaar verhaal. Dit schept een band waardoor het aanvaarden van hulp makkelijker wordt.” Het herkennen van de juiste hulpvraag is ook erg belangrijk geeft Karin aan. “Er zijn mensen die prima kunnen lezen en schrijven maar het lastig vinden om te corresponderen met instanties of sollicitatiebrieven op te stellen. Door mensen de juiste hulp te geven kunnen ze zich krachtiger gaan voelen en beter participeren in de maatschappij.”
Kansen vergroten
Een van de mensen binnen Estafette die hulp krijgt van Karin is Martijn van Berkel (47). Vanwege zijn thuissituatie kan hij momenteel geen reguliere baan aanhouden. Bij Estafette krijgt hij de kans toch actief te blijven en een normaal werkritme op te bouwen. “Ik heb een duidelijk doel. Ik wil uit die uitkering en naar een betaalde baan, die de basis is voor een rustig bestaan. Maar dat kan ik niet in één keer bereiken. Ondertussen moet ik gaan voldoen aan de sollicitatieplicht vanuit de gemeente. Om dit goed te doen en mijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten gaat Karin mij helpen met het schrijven van een goede sollicitatiebrief. Ik ben blij met deze hulp zodat ik, in etappes weliswaar, toch naar mijn doel toe kan werken.”