8 zomertips voor de container
Een zorgeloze zomer zonder stank en ongedierte
De zomer is in volle gang. De tijd van het jaar dat ongedierte en stank de Biobak en Sortibak willen gaan overheersen. Met deze tips is het deze zomer een stuk beter met de container gesteld:
Tip 1: Luiers & warme dagen
Luiers is voor mensen met kinderen een groot deel van het restafval. Tijdens warme dagen kan er in luiers snel ongedierte ontstaan. Houd de container fris door luiers te verpakken in een luchtdichte zak voordat ze in de Sortibak worden gegooid.
Tip 2: Zout en kalk
Door een dun laagje zout of kalk tussen het afval te strooien kan ongedierte worden voorkomen in de Biobak. De larven drogen door het zout of kalk uit, waardoor er geen overlast ontstaat.
Tip 3: Droog houden
Vochtig afval kan bij warm weer gaan broeien en zorgt voor extra stank. Leg een oude krant of gedroogd gras onderin de Biobak en laat afval eerst uitlekken voordat dit wordt weggooit. Hierdoor wordt er ook voorkomen dat er op de bodem afvalresten kunnen aankoeken.
Tip 4: Mottenballen
Hang mottenballen aan een panty aan het handvat van de Biobak. De geur van mottenballen houdt vliegen op afstand. Niet alleen de vliegen blijven weg, maar ook kunnen de vliegen geen eitjes leggen waardoor er geen larven en maden in de container kunnen ontstaan.
Tip 5: Goed afsluiten
Zorg dat de klep van de Biobak goed dicht zit door er bijvoorbeeld een steen op te leggen. Hierdoor kunnen er geen vliegen in de bak komen waardoor er geen eitjes kunnen worden gelegd.
Tip 6: Schoonmaken
Het regelmatig schoonmaken van de container met water en azijn of groene zeep zorgt voor minder last van stank en het ontstaan van ongedierte.
Tip 7: Koele plek
Plaats de Biobak en Sortibak op een koele plek in de schaduw. Hierdoor is er minder broei-effect en ontstaat er minder stank.
Tip 8: Klimop
Hedra is giftig voor maden. Door een takje in de Biobak te doen, kan dit probleem worden bestreden of voorkomen.
Heb jij een tip m.b.t. afval scheiden, het schoon houden van je container of een ander idee? Plaats het op Facebook of Twitter met #SHWAE.
Kijk ook op de website: http://www.samenhalenwealleseruit.nl/ . Hier staan allerlei tips over jouw afval en afscheiding!